"Cronos" estrenarà "Lusitania: 18 minuts que van canviar el món"

El dissabte 29 d'octubre, a partir de les 22.00, "Cronos", l'espai presentat per Enric Calpena que inclou documentals històrics de gran factura, estrenarà "Lusitania: 18 minuts que van canviar el món", les històries humanes darrere de la tragèdia.

Vuit històries individuals mai explicades basades en el material examinat recentment, tecnologia CGI i imatges d'arxiu. Són els tres ingredients principals de "Lusitania: 18 minuts que van canviar el món" ("Lusitania: 18 minutes that change the world"), que il·lustren el drama del crim de guerra més notori de la Primera Guerra Mundial.

Quan el vaixell de passatgers "RMS Lusitania" va ser torpedinat per un submarí alemany davant de la costa sud d'Irlanda, el 7 de maig de 1915, es va enfonsar en només 18 minuts i es va emportar 1.200 persones al fons del mar. Una tragèdia innecessària que havia d'alterar inexorablement el transcurs de la guerra.

Els alemanys van dir que el "Lusitania" era un "blanc legítim", que portava munició a la càrrega, però als ulls del món va ser vist com un acte deplorable i es va convertir en el primer exemple mundial d'un crim de guerra. I, encara més, el fet que hi hagués un gran nombre de ciutadans nord-americans entre els morts va empènyer els Estats Units i tot el seu poder militar, que fins aleshores s'havia mantingut neutral, a la guerra.

Centrant-se en els casos de vuit passatgers i en el capità del submarí alemany, la pel·lícula es trasllada a aquells últims 18 minuts desesperats a bord del "Lusitania". Des de les cuines, sota la coberta, fins a les cabines de primera classe, l'excel·lent docuficció revela diverses històries d'heroisme, sacrifici, sort i desgràcia i com aquestes lluites individuals per la supervivència van impactar en les vides de milions de persones arreu del món.

tv3.cat/cronos

twitter.com/Cronos_Canal33

Anar al contingut