Egils Silins i Asmik Grigorian (Foto: A. Bofill)
Egils Silins i Asmik Grigorian (Foto: A. Bofill)

Catalunya Música transmet l'òpera "Demon", d'Anton Rubinstein, des del Liceu

Demà, 26 d'abril, a les 20.00, Catalunya Música transmetrà, des del Gran Teatre del Liceu, l'òpera "Demon", d'Anton Rubinstein, amb les veus, entre d'altres, d'Egils Siliņš, Asmik Grigorian i Iuri Minenko; amb el Cor i l'Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, dirigits per Mikhaïl Tatàrnikov.

Els comentaris de la transmissió d'aquest concert, que té el suport de l'Obra Social "la Caixa", els farà Jaume Radigales.

El Gran Teatre del Liceu acull del 23 d'abril a l'11 de maig l'estrena mundial de la nova producció "Demon", d'Anton Rubinstein, òpera cabdal del repertori rus de finals del segle XIX que no s'havia vist mai al Liceu. Tot un redescobriment d'un clàssic de l'òpera russa que comptarà amb un dels directors d'escena més innovadors de la lírica d'aquest país, Dmitri Bertman, i amb la direcció musical del seu compatriota Mikhaïl Tatàrnikov, amb qui el públic del Liceu ja va poder gaudir en el concert de Dmitri Hvorostovski del novembre del 2016. Al capdavant del repartiment hi haurà dues figures de primer nivell i habituals dels teatres d'òpera més importants del món, el baríton letó Egils Siliņš com a Dimoni, i la soprano lituana Asmik Grigorian, última triomfadora del Festival de Salzburg, que debuta al Liceu com a Tamara. El repartiment el completaran el contratenor Iuri Minenko en el paper d'Àngel, el tenor Ígor Morozov en el paper de príncep Sinodal i el baix Aleksandr Tsimbaliuk en el rol de Príncep Gudal, tots tres ucraïnesos i debutants al Liceu. L'estrena de "Demon" es dedicarà a la memòria de l'extraordinari baríton rus Dmitri Hvorostovski, que va morir el 22 de novembre passat i que va participar en la creació d'aquesta producció que ell mateix havia de protagonitzar.

El Gran Teatre del Liceu lidera aquesta coproducció en la qual també participen l'Helikon Opera de Moscou, l'Òpera Nacional de Bordeus i el Teatre Estatal de Nuremberg. Un projecte gestat a Barcelona i amb una espectacular escenografia ideada per Hartmut Schörghofer, que situarà sobre l'escenari "un gran túnel que connecta diferents mons i reprodueix la tragèdia de l'amor", assegura Dmitri Bertman. Al fons d'aquest cilindre, una gran esfera inflable amb un projector al centre anirà generant múltiples realitats, canviant d'aspecte i donant claus de les diferents accions del relat, esdevenint una esfera de foc, un ull que vigila o una tempesta de sorra, entre molts d'altres.

El Dimoni i Tamara protagonitzen una "història d'amor i passió" en la qual el personatge protagonista, tot i la seva naturalesa sobrenatural, acabarà per tenir "més humanitat i bon fons que tots nosaltres", segons Bertman. El mateix director destaca moments musicals memorables de "Demon" com "la bella ària del príncep Sinodal, l'ària ‘Notxenka temnaia' (La nit és fosca), el poderós cor de dol per la mort de Sinodal i l'impressionant duo final del tercer acte entre Tamara i el Dimoni, autèntic clímax de l'òpera".

Aquesta òpera, que forma part de la temporada del Gran Teatre del Liceu, és una de les aportacions de Catalunya Música a la Temporada d'òpera d'Euroradio de la Unió Europea de Radiodifusió (UER) i és per aquest motiu que també serà transmesa en directe per la Ràdio Romanesa i la Radiotelevisió Sèrbia i emesa en diferit per la Radiotelevisió Flamenca (Brussel·les), la Ràdio Nacional Búlgara, la Ràdio Danesa, la Ràdio Pública d'Estònia, Ràdio Nacional d'Espanya, la Radiotelevisió Grega, la Radiotelevisió Croata, la Ràdio de Letònia, la Ràdio Pública dels Països Baixos, la Ràdio Polonesa, la Radiotelevisió Portuguesa, la Radiotelevisió Russa, la Ràdio Sueca i la Radiotelevisió Eslovena.

Anton Rubinstein va compondre més de quinze òperes, de les quals al Liceu únicament s'ha vist "Néron" el 1898, la primera òpera russa representada a Barcelona. Al mateix Liceu, el compositor i pianista rus (rival de Franz Liszt) va actuar-hi com a concertista en dues ocasions, en una de les quals l'orquestra va interpretar el ballet de la seva òpera "Demon", basada en el poema homònim de Mikhaïl Lérmontov, titllat de sacríleg i blasfem per la censura eclesiàstica russa. "Demon" és una òpera en tres actes i llibret de Pàvel Alexàndrovitx Viskovàtov. L'estrena absoluta va ser el 25 de gener de 1875 al Teatre Mariïnski de Sant Petersburg i el 23 d'abril s'estrenarà al Gran Teatre del Liceu.

La transmissió en directe d'aquesta òpera estarà disponible durant un mes als webs de Catalunya Música i Catalunya Ràdio.

 

 

catmusica.cat

facebook.com/catmusica

twitter.com/catalunyamusica

 

Anar al contingut