Saleem Ashkar (Foto: Peter Rigaud)
Saleem Ashkar (Foto: Peter Rigaud)

Catalunya Música transmet el concert de l'OBC, amb el pianista Saleem Ashkar com a solista, des de L'Auditori

El diumenge 25 de març, a les onze del matí, Catalunya Música transmetrà en directe, des de L'Auditori, el concert del pianista Saleem Ashkar i l'OBC dirigida per Kazushi Ono, que interpretaran obres de Claude Debussy, Ludwig van Beethoven i Robert Schumann.

Els comentaris de la transmissió d'aquest concert, que té el suport de l'Obra Social "la Caixa", els farà Joan Vives.

El cap de setmana del 23 al 25 de març, l'OBC ha preparat un programa ben primaveral i ha convidat el pianista Saleem Ashkar per interpretar un dels grans concerts del repertori: el Concert per a piano i orquestra núm. 5 en mi bemoll "Emperador", op. 73, de Ludwig van Beethoven. Aquest solista israelià de 41 anys és un gran coneixedor de l'obra del compositor alemany perquè n'ha interpretat la integral de les sonates a diversos països, i a més, el primer àlbum pel segell Decca el va dedicar als concerts núm. 4 i 5 de Beethoven. A més, Saalem Ashkar ha tocat amb les orquestres més prestigioses d'arreu del món, com la Filharmònica de Viena, la del Concertgebouw d'Amsterdam i la Simfònica de Londres.

Aprofitant que el dia 25 de març es commemora el centenari exacte de la mort de Claude Debussy, l'OBC i el seu director titular, Kazushi Ono, li retran un petit homenatge i en aquest concert interpretant la seva suite simfònica "Printemps" ("Primavera"). Debussy la va compondre durant la seva estada a la Vil·la Mèdici, de Roma, l'any 1887 inspirat pel quadre "La primavera", de Botticelli. Amb aquesta suite, citant les paraules del mateix Debussy, el compositor "volia expressar la gènesi lenta i dolorosa dels éssers i de les coses a la natura, seguida del seu desenvolupament ascendent que acaba amb l'esplendorosa alegria de renéixer en una nova vida.". Hi ha diverses versions d'aquesta obra. Per a piano sol, per a piano a quatre mans, cor i orquestra i encara una altra per a orquestra simfònica, que és la que interpretarà l'OBC, que va realitzar Henri Büsser seguint les indicacions del compositor i que es va estrenar a París el 18 d'abril del 1913. Per tancar el concert amb un altre esclat musical primaveral, l'OBC també interpretarà la Simfonia núm. 1 "Primavera" op. 38, de Robert Schumann.

A la partitura d'aquesta obra, hi apareix un vers d'Adolph Böttiger: "A la vall floreix la primavera". Aquest vers va inspirar el compositor alemany per escriure el primer moviment de la simfonia que va compondre entre el gener i el febrer del 1841. L'estrena de la simfonia va ser tot un èxit i l'acollida va ser tan calorosa que, tot i les reserves de la crítica, Schumann es va animar a compondre una segona simfonia, que finalment acabaria sent la núm. 4.

Serà tot un plaer sentir aquest concert en la commemoració del centenari de la mort de Debussy i que també servirà per donar la benvinguda a la primavera amb música de Schumann i un pianista de prestigi interpretant Beethoven.

 

catmusica.cat

facebook.com/catmusica

twitter.com/catalunyamusica

Anar al contingut