Madrid

El Suprem ordena a l'Audiència Nacional que reobri la investigació per la mort de José Couso a l'Iraq

El Tribunal Suprem ha ordenat a l'Audiència Nacional que reobri la investigació per la mort a l'Iraq el 2003 del càmera de Telecinco José Couso. L'alt tribunal ha estimat així el recurs que va presentar la família contra l'arxivament de la causa i, per tant, l'Audiència haurà de reobrir-ne el cas. És la segona vegada que ho fa. El Suprem ja va anul·lar al desembre del 2006 el primer arxivament de la causa quan va rebutjar que la mort es pogués considerar un acte de guerra.

Actualitzat
Couso va morir en un atac contra l'Hotel Palestina el 8 d'abril del 2003, en plena invasió de Bagdad per part de les tropes nord-americanes.

En una entrevista al programa "El secret", de Catalunya Ràdio, el germà del càmera, Javier Couso, ha remarcat que "hi ha tants indicis que fins i tot un nen de 5 anys els podria entendre" i ha subratllat que el batalló de l'exèrcit nord-americà va atacar "les oficines d'Al-Jazeera, que havien donat les seves coordenades al Pentàgon dos mesos abans, la televisió d'Abu Dhabi i més tard l'Hotel Palestina".

"Sabien que atacarien l'Hotel Palestina, llavors no entenem per què la Fiscalia General de l'Estat i determinats magistrats es dediquen constantment a torpedinar la investigació", ha denunciat. Una de les proves que la família ha incorporat a les diligències és el testimoni d'un exmilitar nord-americà que assegura que l'atac estava planificat. 

Couso ha afirmat que la decisió del Suprem els retorna "la confiança que es pugui fer justícia" i que "si es demostra que hi ha hagut un delicte de guerra, es podrien fer actuacions contra criminals de guerra que possibilitarien que en el futur costi més matar un periodista". 

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut