Mallorca

Cinc detinguts a Palma per un presumpte cas de corrupció relacionat amb el velòdrom de Palma Arena

La Policia Nacional ha detingut cinc persones a Palma per un presumpte cas de corrupció en la construcció del velòdrom de Palma Arena, obra que es va fer durant el govern del popular Jaume Matas. Els detinguts estan acusats d'haver inflat factures per treballs de promoció de la instal·lació a canvi de finançar part de la campanya del PP en les eleccions autonòmiques passades. Els números que han obert les sospites són aquests: l'obra es va pressupostar per 48 milions d'euros i, finalment, en va costar gairebé 100. L'operació s'ha obert arran d'una auditoria elaborada per l'executiu balear actual, i s'investiguen, entre altres delictes, el de malversació de fons públics, el de falsedat documental i el de suborn.

Actualitzat
Els detinguts són el portaveu del PP a l'Ajuntament de Palma i exconseller d'Esports del Govern Balear, Rafael Duran; Jorge Moisés, exgerent de Palma Arena; Miguel Romero, director d'una empresa de comunicació i que també va ser cap d'una campanya electoral del Partit Popular; José Luis Ballester, exdirector general d'Esports del govern de Jaume Matas i una cinquena persona de la qual encara no ha transcendit la identitat.

Les detencions i escorcolls en el marc de l'anomenat "cas Palma Arena" s'han fet per ordre del jutjat d'instrucció número 3 de Palma pels presumptes delictes de malversació de fons públics, falsedat documental i suborn, pel destí final dels diners que havien de servir per pagar la construcció del pavelló, pressupostat en 48 milions d'euros i que finalment en va costar prop de 100. La fiscalia intenta esbrinar l'origen dels 45 milions d'euros que la unió temporal d'empreses (UTE) que va construir el velòdrom reclama a l'actual govern de les illes, després de trobar irregularitats en la comptabilitat.

El novembre del 2008 ja es va fer un escorcoll del velòdrom per ordre del jutge, i llavors, el conseller de Joventut i Esports balear, Mateu Cañellas, ja va afirmar que la diferència entre l'import pressupostat per fer la infraestructura i el cost final era "molt elevada" i que això havia generat un forat a la conselleria que impediria dur a terme molts projectes. De fet, el Govern Balear va encarregar una auditoria que va trametre a la Fiscalia Anticorrupció perquè investigués el sobrecost del projecte.

Aquest velòdrom es va construir per un campionat mundial de ciclisme, però les autoritats internacionals l'han desestimat perquè té deficiències. La Unió Ciclista Internacional (UCI) no va homologar les instal·lacions en detectar-hi algunes irregularitats com la col·locació dels llistons de fusta o la seguretat del vidre que envolta la pista, entre altres.

El pavelló es va inaugurar oficialment el 29 de març de 2007 i va ser un dels projectes estrella del govern de Jaume Matas, que va considerar aquesta infraestructura "l'obra esportiva més important de Mallorca"

L'operació continua oberta i no es descarten més detencions.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut