País Basc

ETA atempta contra una caserna de la Guàrdia Civil i provoca un mort i quatre ferits a Àlaba

La banda terrorista ETA ha reaparegut amb un nou atemptat. L'organització ha volgut provocar una matança a la caserna de la Guàrdia Civil de la localitat alabesa de Legutiano amb una furgoneta bomba. L'explosió, que ha ensorrat una part de l'edifici, ha matat un agent de la Guàrdia Civil i ha provocat quatre ferits, també agents. Un d'ells, que està amb pronòstic reservat, ha pogut ser rescatat amb vida després de quedar atrapat sota la runa durant gairebé dues hores. Segons unes primeres estimacions, la furgoneta bomba podria portar uns 300 quilos d'explosius. ETA, que no ha avisat de l'atemptat, ha fet, d'aquesta manera, la seva presentació en la nova legislatura del president Zapatero al capdavant del govern espanyol.

Actualitzat

La bomba ha esclatat poc abans de les tres de la matinada a la caserna de la Guàrdia Civil a Legutiano, a uns 16 quilòmetres de Vitòria. A l'interior de l'edifici, que ha quedat totalment destrossat, hi havien unes 40 persones, una de les quals ha mort. Es tracta de Juan Manuel Piñuel Villalón, un guàrdia civil de 41 anys i natural de Melilla, casat i amb un fill, que era a la garita de la caserna en el moment de l'explosió.

L'atemptat ha provocat també quatre ferits, que han estat traslladats ràpidament als centres hospitalaris de Santiago i Txagorritxu de Vitòria. Es tracta de dos homes i dues dones, tots agents de la Guàrdia Civil. Un d'ells és un dels dos guàrdies civils que havien quedat atrapats sota la runa; l'altre ha estat el guàrdia civil mort. Aquest ferit continua ingressat a la Unitat de Cures Intensives de Txagorritxu amb una petita hemorràgia intraabdominal i diversos politraumatismes. El seu pronòstic és ara reservat, tot i que pot parlar i no es tem per la seva vida. La resta de ferits també estan fora de perill i fins i tot una de les agents ja ha estat donada d'alta.

Segons unes primeres estimacions, la furgoneta bomba podria portar uns 300 quilos d'explosius. I és que l'explosió ha fet un cràter de diversos metres a la zona i danys importants als edificis veïns. A més, el vehicle utilitzat per a l'atemptat ha quedat totalment destrossat. El ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha confirmat que s'ha fet servir una "càrrega substancial d'explosius" i que en el moment de l'explosió, a l'interior de la caserna hi havia un total de 29 persones, entre elles 5 nens i una jove de 18 anys. L'objectiu d'ETA, al seu parer, era provocar una massacre.

Els autors de l'explosió han aparcat el vehicle a deu metres de la caserna de la Guàrdia Civil, a la carretera N-240 d'entrada al poble, d'uns 1.600 habitants.

D'altra banda, l'Ertzaintza ha trobat abandonat al port d'Urkiola un Peugeot 306 amb què, presumptament, haurien fugit els terroristes. Aquest cotxe, que era robat i que han tingut amagat durant un mes, tenia un dispositiu per cremar el vehicle i destruir les proves que no ha funcionat. Ara els agents busquen un tercer cotxe.

Segons el conseller de l'Interior, l'atemptat és obra d'un potent comando d'ETA al País Basc, no tant perquè sigui molt nombrós, si no per la infraestructura que té. Una infraestructura, ha dit, que preocupa al govern basc i que "costarà desmantellar", formada per un potent grup de legals, fitxats per la policia, que serveix de base als alliberats perquè continuïn actuant. Javier Balza ha explicat que les primeres investigacions apunten que els responsables d'aquest atemptat són els mateixos que van col·locar les bombes contra les casernes de la Guàrdia Civil de Durango i Calahorra.

ETA, que no ha avisat de l'atemptat, fa, d'aquesta manera, la seva presentació en aquesta nova legislatura de Zapatero al capdavant del govern espanyol. Dos dies abans de les eleccions del 9 de març assassinava l'exregidor socialista Isaías Carrasco.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut