Frankfurt

El BCE manté els tipus d'interès al 4%

El Banc Central Europeu ha tornat a mantenir els tipus d'interès de la zona euro al mateix nivell que estaven fins ara, és a dir, al 4%, tal com ja preveien els mercats financers. El BCE també ha mantingut la facilitat marginal de crèdit, per la qual presta diners a les entitats, en el 5%, així com la facilitat de dipòsit, per la qual remunera el diner, en el 3%. El BCE ha pres aquesta decisió tot i l'increment de la inflació i les previsions d'una certa desacceleració de l'economia europea el 2008.

Actualitzat

Els mercats financers ja preveien que el màxim òrgan executiu del BCE no modificaria les taxes, que estan al 4%, tot i les pressions inflacionistes per l'encariment de l'energia i del preu d'alguns aliments. La taxa d'inflació a la zona euro es va elevar dues dècimes al març fins a situar-se al 3,5%, el seu màxim històric i 1,5 punts per sobre de l'objectiu oficial del BCE, del 2%.

L'expert del departament d'anàlisi de Caja Madrid, Juan Antonio Cabrera, ja avançava dimarts que el BCE està endarrerint el moment d'abaixar els tipus per les pressions inflacionistes i perquè les dades macroeconòmiques de l'eurozona encara aguanten, la qual cosa li dóna cert marge de maniobra.

Per la seva part, el banc d'Anglaterra ha reduït els tipus d'interès en 25 punts bàsics, fins al 5%, com també preveien els analistes. L'entitat ja va disminuir les taxes el 7 de febrer i el 6 de desembre.
Abans que es conegués la decisió sobre política monetària del BCE, l'euro s'havia disparat i marcat un nou màxim històric a 1,5912 dòlars.

Previsiblement la Reserva Federal retallarà una altra vegada el preu del diner, ara al 2,25%, en els pròxims mesos. L'augment del diferencial dels tipus a la zona euro i als Estats Units incrementa la rendibilitat dels actius en euros i contribueix a l'apreciació d'aquesta divisa des de principis d'any.

Anar al contingut