Alcalá de Henares

Troben una fossa comuna que podria contenir les restes d'Andreu Nin

L'exèrcit espanyol ha trobat una antiga fossa comuna durant les obres que s'estan fent en un quarter a la localitat d'Alcalá de Henares. De moment, s'hi han trobat les restes d'almenys cinc persones. Es dóna la circumstància que la fossa descoberta està situada en el mateix lloc on es creu que va desaparèixer Andreu Nin, el líder del POUM assassinat per agents de Stalin durant la Guerra Civil. Des del Ministeri de Defensa es guarda silenci, perquè el cas està sota investigació judicial.

Actualitzat

El descobriment d'aquesta possible fossa comuna va tenir lloc a mitjans de la setmana passada en les instal·lacions de la Unitat de Serveis de Base Primo de Rivera, a la carretera d'Alcalá a Meco. Aquest quarter, creat a principis dels anys cinquanta, es troba en fase de remodelació.

Una excavadora va treure a la llum, a una profunditat d'entre dos i tres metres, un piló d'ossos humans, entre els quals hi havia un crani amb un forat de bala i dues tíbies fracturades. Al costat dels ossos hi van aparèixer botons i altres objectes. Es calcula que les restes corresponen a cinc persones, algunes d'elles joves.

Després de la troballa, un jutge militar i una forense d'Alcalá de Henares van procedir a l'aixecament d'algunes de les despulles per a la seva anàlisi. Segons publica avui el diari "ABC", la forma en què han aparegut les restes fa pensar que es tractava d'un enterrament clandestí. Els cossos havien estat llançats a la fossa i no posats ordenadament en el fons.

Però la circumstància més interessant de la descoberta és que el lloc està relacionat amb la desaparició d'Andreu Nin, líder del Partit Obrer d'Unificació Marxista, el POUM, que va ser detingut, torturat i assassinat a Alcalá de Henares el juny de 1937 per agents soviètics, acusat falsament d'espionatge a favor de Franco.

L'indret on s'ha trobat la fossa comuna està a prop de l'aeròdrom Barberán y Collar de l'aviació republicana. Segons diverses fonts històriques, va ser en aquest lloc on van portar d'amagat Andreu Nin, detingut a Barcelona el 18 de juny de 1937, per ser interrogat i torturat durant dies per agents de la NKVD soviètica, davant la passivitat del govern republicà. El Partit Comunista d'Espanya, per desviar l'atenció sobre el crim, va fer córrer que Nin havia estat alliberat per agents de la Gestapo.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut