Barcelona

Les ONG catalanes denuncien que el dèficit fiscal també les perjudica

Les ONG catalanes denuncien que el dèficit fiscal de Catalunya respecte a Espanya també els afecta de ple. Segons les seves dades, a Catalunya l'any passat es van recaptar 40 milions d'euros per a finalitats socials. D'aquests, 8 es destinen a la cooperació internacional, i només 13 milions, una tercera part del consignat pels contribuents, s'inverteix a casa nostra.

Actualitzat
Són dades referents a la casella de la declaració de la renda en què cada any s'ha de marcar una creueta per a l'Església o per a finalitats socials. Per aquest últim concepte, entre el que es va recaptar i el que s'ha rebut, Catalunya va perdre aquests 19 milions d'euros que l'administració central va atribuir a entitats socials de la resta de l'Estat. És per això que la taula d'entitats del tercer sector social reclama una reforma legal i que la Generalitat pugui gestionar aquests recursos.

Aquesta plataforma, que inclou entitats com Creu Roja o Càritas, demana també que la Generalitat faci un pacte nacional contra l'exclusió social, semblant als que s'han fet per garantir la competitivitat econòmica o les infraestructures. Segons les seves dades, a Catalunya un 18% de la població està per sota del llindar de la pobresa. En aquest sentit, subratllen que a més de la pobresa tradicional també apareixen noves formes amb factors de risc com ara el fracàs escolar, o la drogodependència.
Anar al contingut