El portaveu parlamentari del PSC, Maurici Lucena.
El portaveu parlamentari del PSC, Maurici Lucena.
Parlament de Catalunya

El PSC rebutja per "unilateral" sumar-se a la petició de traspàs de la competència per celebrar referèndums

El portaveu del PSC al Parlament, Maurici Lucena, justifica que no se sumessin a la petició de demanar el traspàs de la competència de convocar referèndums a través de l'article 150.2 de la Constitució perquè creu que és una "petició unilateral" que no s'ha pactat amb l'executiu espanyol. Els socialistes avisen que no donaran suport a "tot allò que no provingui d'un acord entre governs".

RedaccióActualitzat

El PSC ha sortit al pas de les crítiques per no votar a favor de reclamar a l'Estat la competència per celebrar referèndums apel·lant al seu "programa electoral" i al "sentit comú". L'endemà que els socialistes catalans es desmarquessin a la comissió parlamentària d'estudi del dret a decidir, el seu portaveu a la cambra catalana, Maurici Lucena, ha assegurat que s'oposen a aquesta estratègia perquè el seu compromís amb els electors va ser "que la consulta seria legal i acordada i que la pregunta, la data i el mètode per fer-la es pactarien amb l'Estat".

Lucena rebutja sumar-se a la petició de demanar el traspàs de la competència de convocar referèndums a través de l'article 150.2 de la Constitució perquè creu que es tracta d'una "petició unilateral" que no s'ha pactat amb el govern espanyol. El portaveu parlamentari socialista ha avisat que "tot allò que no provingui d'un acord entre governs no comptarà amb l'aval del PSC" i ha avisat que "forçar que el Congrés espanyol es pronunciï sobre això" abocaria el procés "al fracàs i generaria frustració".

El PSC no està en contra de reclamar el traspàs de la competència a través del 150.2, però sí que rebutja que no formi part d'un acord previ entre els dos executius. Per aquest motiu, acusa CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP de tenir la intenció d'"imposar unilateralment" l'instrument legal de la consulta i ha anunciat que no hi donaran suport, ni al Parlament ni al Congrés dels Diputats.

Per Lucena, l'instrument legal que proposen la resta de grups partidaris del dret a decidir "és un subproducte trivial de l'acord entre governs" i rebutja que sigui útil.

"L'any 2014 no s'acaba el món"

Amb la intenció de dissuadir CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP de la seva intenció d'acudir al Congrés, Lucena ha recordat que l'any 2005 "hi va haver un precedent semblant quan el lehendakari Ibarretxe va anar a la cambra baixa sense un acord previ per reclamar que li fos transferida la competència de fer una consulta. Va obtenir un sonor cop de porta i va provocar no poder fer la consulta", ha dit.

"Un procés com aquest requereix anys", ha indicat Lucena, que ha posat "els casos del Quebec i Escòcia" com a exemples que "quan et tanquen la porta als nassos tens dues possibilitats, o seguir insistint o llançar-te per la finestra". D'aquesta manera, el portaveu socialista conclou que "fa poc temps de la petició catalana per concloure que la consulta és impossible" i "resulta que l'any 2014 no s'acaba el món: hi haurà un 2015 i un 2016 per seguir intentant la convocatòria". En aquest sentit, el diputat socialista ha advertit que "les presses ens donaran un 'no' segur".

ERC i ICV acusen el PSC de buscar "excuses" per desmarcar-se

Les paraules de Lucena arriben poques hores després de les crítiques d'Artur Mas des d'Israel, on ha dit que no entén "res del que passa al PSC" i ha retret als socialistes catalans que baixin "d'un tren que va en la direcció que ells volien", en el sentit de convocar la consulta d'acord amb l'Estat.

El PSC també ha rebut crítiques de la resta de partits catalans. La secretària general d'Esquerra, Marta Rovira, ha dit que el seu partit no demana als socialistes que siguin independentistes, sinó que "com a mínim, defensin la democràcia". Per la seva banda, la portaveu d'ICV-EUiA, Dolors Camats, ha insistit al PSC que portar la consulta al Congrés és, precisament, apostar per la via escocesa que defensen els socialistes. Tant republicans com ecosocialistes han retret al PSC que busqui "excuses" per desmarcar-se del front de partits catalans que demanen la consulta i l'han instat a reconsiderar la seva posició.

També el diputat de la CUP Quim Arrufat s'ha mostrat crític amb els socialistes catalans i els ha acusat de no haver fet mai "un pas endavant" a favor de la consulta i limitar-se a reclamar un dret a decidir abstracte per no quedar ubicat al costat del PP.

Precisament, els populars també s'han sumat als retrets al PSC, tot i que en sentit contrari. El seu portaveu parlamentari, Enric Millo, ha considerat que el partit de Pere Navarro manté la seva "ambigüitat" sobre la consulta quan el que hauria de fer és rebutjar-la amb contundència.

Anar al contingut