Uribetxeberria saluda des de l'hospital, el 24 d'agost. (Foto: EFE)
Uribetxeberria saluda des de l'hospital, el 24 d'agost. (Foto: EFE)
Madrid

L'Audiència Nacional confirma la llibertat condicional per al pres d'ETA Josu Uribetxeberria

L'Audiència Nacional ha ratificat per 4 vots a favor i 1 en contra la decisió del Jutge de Vigilància Penitenciària d'excarcerar el pres etarra, malalt de càncer. El tribunal rebutja d'aquesta manera el recurs de la Fiscalia, que al·legava que no està en fase terminal. Uribetxeberria passarà ara a una habitació ordinària de l'Hospital Donostia, on està ingressat des de l'1 d'agost.

RedaccióActualitzat
L'Audiència Nacional ha confirmat l'ordre de llibertat condicional per al pres d'ETA Josu Uribetxeberria. El tribunal ha ratificat per quatre vots a favor i un en contra la decisió del Jutge de Vigilància Penitenciària d'excarcerar el pres etarra, malalt de càncer.

El tribunal rebutja d'aquesta manera el recurs de la Fiscalia, que al·legava que encara no està "en risc de mort". Uribetxeberria podrà sortir ara de l'Hospital Donostia, on està ingressat des de l'1 d'agost. De moment però, segons han informat fonts de la defensa del pres a l'agència Efe, Uribetxeberria passarà a una habitació ordinària, en comptes de la que tenia fins ara, amb reixes i custòdia policial. A causa del seu estat de salut, continuarà hospitalitzat com a mínim uns quants dies més.

La Fiscalia volia que el membre d'ETA, condemnat entre altres coses pel segrest del funcionari de presons José Antonio Ortega Lara, continués a la presó, on considerava que podia rebre el tractament mèdic.

La sala del penal, que ha pres la decisió, ha delibertat durant dues hores i mitja. Segons fonts jurídiques, hi ha votat a favor el president de la sala, Fernando Grande-Marlaska, i els magistrats Javier Martínez Lázaro, Ramón Sáez i Alfonso Guevara. El vot particular discrepant ha estat de Nicolás Poveda.

Els magistrats s'han pronunciat després d'haver rebut l'últim informe de la forense de l'Audiència Nacional. En funció d'aquest informe, que diu que Uribetxeberria no està terminal, la Fiscalia havia demanat que es revoqués l'ordre d'excarceració del reclús i assegurava que el deteriorament de l'estat de salut ara "momentani" i fruit del tractament de radioteràpia. Aquest informe contradeia el de l'Hospital Donostia.

El fiscal també ha recordat que l'informe del centre hospitalari basc recull la voluntat de l'intern "d'abandonar el tractament i morir-se" i ha considerat que aquesta actitud de negar-se a rebre atenció "no es pot veure premiada amb l'obtenció del benefici que pretén".

El jutge de Vigilància Penitenciària va decidir donar la llibertat condicional al pres per tenir "una malaltia greu i incurable" amb "molt mal pronòstic" i una esperança de vida "d'entre 6 i 12 mesos".

El jutge va establir la prohibició d'acostar-se a les víctimes de les seves accions criminals, participar en manifestacions a favor de la violència o moure's del domicili que indiqui al jutjat. A més, el va obligar a comunicar qualsevol novetat mèdica i presentar-se cada mes als serveis socials externs de la presó de Sant Sebastià.
Anar al contingut