Madrid

L'Audiència Nacional concedeix la llibertat condicional al pres d'ETA Josu Uribetxeberria

El jutge central de Vigilància Penitenciària, José Luis Castro, ha concedit la llibertat condicional al pres d'ETA malalt de càncer Josu Uribetxeberría, després que Institucions Penitenciàries li atorgués el tercer grau fa dues setmanes.

RedaccióActualitzat
El jutge central de Vigilància Penitenciària, José Luis Castro, ha concedit la llibertat condicional al pres d'ETA malalt de càncer Josu Uribetxeberría per raons humanitàries, després que Institucions Penitenciàries li atorgués el tercer grau fa dues setmanes. Tanmateix, Uribetxeberría no sortirà de la presó immediatament, ja que la resolució del magistrat es pot recórrer en un termini de cinc dies hàbils, que és quan la llibertat es faria efectiva si cap de les parts interposa un recurs. En cas que es presenti el recurs, el pres haurà d'esperar que l'acte sigui ferm.

Un cop sigui excarcerat, el magistrat li prohibeix apropar-se a les víctimes dels seus actes terroristes i també li prohibeix participar en manifestacions públiques d'enaltiment o legitimació de la violència. Tampoc podrà abandonar el seu lloc de residència si no té una autorització judicial i haurà de presentar-se cada mes al centre penitenciari de Sant Sebastià.

Castro ha pres aquesta decisió en contra del criteri de la Fiscalia, en un acte dictat dos dies després d'haver-se desplaçat a Sant Sebastià per visitar el reclús i citar-se amb els oncòlegs de l'Hospital Donostia que l'atenen.

Josu Uribetxeberria complia condemna pel segrest del funcionari de presons, José Antonio Ortega Lara, i per l'assassinat de tres guàrdies civils.

Les reaccions no s'han fet esperar L'Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT) ha demanat a la Fiscalia que "esgoti totes les vies" per revocar la "incomprensible" decisió del jutge Castro. En un comunicat, l'AVT ha qualificat de "cop a les víctimes del terrorisme" la posada en llibertat d'Uribetxeberria i ha instat la Fiscalia que recorri, basant-se en l'informe "demolidor" que va presentar la setmana passada, assenyalant que el pres etarra podria ser tractat a la presó. L'associació considera que la llibertat condicional és el resultat d'una sèrie de "decisions errònies" i d'un procés "incoherent". La presidenta de l'AVT, Ángeles Pedraza, ha farà arribar aquest divendres una carta al Ministeri de l'Interior per mostrar la "decepció i indignació" de les 4.000 víctimes que formen part de l'associació.

El conseller de Sanitat basc, Rafael Bengoa, ha assegurat que els informes fets per l'Hospital Donostia demostren que el pres "està molt malalt i que necessita un tractament massa complex com perquè es pugui administrar en una presó. Segons la seva opinió, no s'ha d'utilitzar "una infraestructura hospitalària per fer política", una cosa que Bengoa pensa que està passant en aquesta situació. El conseller ha manifestat que no entén "per què s'ha posat en dubte la validesa d'aquest diagnòstic en els últims dies".

Mentrestant, els tres portaveus designats pel col·lectiu de presos d'ETA a Espanya han abandonat la vaga de fam iniciada a les presons espanyoles en solidaritat amb Uribetxeberria i altres 13 presos, pels quals demanen també l'excarceració per motius de salut.

El president de PNB, Iñigo Urkullu, ha descrit ¡de "triomf dels drets humans" la posada en llibertat d'Uribetxeberria. Ha estat en un missatge a Twitter.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut