Sant Sebastià

Institucions Penitenciàries concedeix el tercer grau al pres d'ETA Iosu Uribetxebarria

La Secretaria General d'Institucions Penitenciàries ha concedit finalment el tercer grau al pres d'ETA, que té un càncer en fase terminal i que està condemnat pel segrest del funcionari de presons José Antonio Ortega Lara.

RedaccióActualitzat
La Secretaria General d'Institucions Penitenciàries ha concedit el tercer grau penitenciari al pres d'ETA condemnat pel segrest d'Ortega Lara, Iosu Uribetxebarria Bolinaga, un cop estudiada la proposta a favor elaborada aquest mateix divendres a la junta de tractament de la presó alabesa de Zaballa atenent la salut de l'etarra, que té un càncer en fase terminal. Aquest és l'últim pas abans d'atorgar-li la llibertat condicional sobre la qual ja haurà de decidir l'Audiència Nacional en els pròxims dies.

El tercer grau penitenciari suposa que el pres només estigui obligat a anar a la presó per dormir, de manera que aquesta mesura no variarà substancialment la situació d'Uribetxebarria, que està ingressat a l'Hospital Donostia per la malaltia que té des del 2005 i que li ha produït metàstasi al cap.

El Departament de Presons, que dirigeix ​​Ángel Yuste, ha adoptat aquesta decisió després que el comunicat mèdic del centre sanitari pronostiqués que el pres té un 90 per cent de possibilitats de morir en el termini d'un any donada la seva malaltia irreversible.

Aquesta esperança de vida supera substancialment els paràmetres fixats per Interior l'any 2000 per iniciar un procés d'excarceració. Des de l'any 1996 són 23 els presos de la banda terrorista ETA als quals se'ls ha concedit el tercer grau penitenciari per motius de salut.

Un cop aprovat el tercer grau, la situació de l'intern torna a dependre de la junta de tractament de la presó de Zaballa, que en aquesta ocasió ha d'elaborar una proposta sobre la idoneïtat d'atorgar-li la llibertat condicional que suposaria el seu definitiu trasllat a casa. A diferència del tercer grau, la decisió sobre la llibertat condicional depèn en exclusiva del jutge central de vigilància penitenciària, José Luis Castro, o del jutge de guàrdia que el substitueixi.

Com que Castro està de vacances, el seu substitut és Santiago Pedraz, que de moment ja ha sol·licitat a la Clínica Forense que remeti un informe en què es detalli si el pres, Iosu Uribetxebarria, que s'ha declarat en vaga de fam des de fa deu dies per demanar l'alliberament, pot ser atès del càncer que pateix sense sortir de la presó.

Uribetxebarria va ser condemnat el juny de 1998 a 32 anys de presó com a responsable del segrest més llarg de la història de la banda i que va mantenir tancat durant 532 dies el funcionari de presons José Antonio Ortega Lara.



VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut