Una dona coberta amb un mocador espera a la sala d'un CAP
Una dona coberta amb un mocador espera a la sala d'un CAP
Madrid

Vuit comunitats, dues del PP, continuaran atenent els immigrants sense papers

Galícia i Castella i Lleó, governades pel PP, han dit que atendran tothom que ho necessiti. El mateix faran Catalunya, Andalusia, Astúries, País Basc, les Canàries i Navarra. El Ministeri de Sanitat diu que les comunitats no poden atorgar targetes sanitàries, però sí oferir assistència sanitària si tenen recursos suficient i ho consideren oportú.

RedaccióActualitzat
Aquest dissabte, 1 de setembre, entra en vigor el decret del govern espanyol que deixa sense targeta sanitària aquelles persones que no cotitzin a la Seguretat Social, entre les quals hi ha els immigrants en situació irregular. Segons el decret, només se'ls atendrà a les urgències, per embaràs, part o si són menors de 18 anys. Vuit autonomies han assegurat que continuaran atenent totes les persones que ho necessitin, inclosos els estrangers. Entre les díscoles hi ha Galícia i Castella i Lleó, governades pel PP.

El president gallec, Alberto Núñez Feijóo, ha dit que es continuarà atenent els immigrants que no tinguin recursos i que estiguin empadronats abans de l'1 de setembre, és a dir, unes 9.000 persones. De la seva banda, Castella i Lleó prestarà assistència a tots els estrangers. Tot i que intentarà cobrar el servei a les persones sense targeta sanitària, ficarà al "calaix dels impagats" els casos de persones sense recursos.

Les altres comunitats que no aplicaran fil per randa el decret són Catalunya, Andalusia, Astúries, País Basc i les Canàries. El govern de Navarra destinarà 1,68 milions d'euros a una línia d'ajudes per cobrir l'assistència sanitària d'aquelles persones que no la puguin pagar. Aquests diners, segons els càlculs del govern navarrès, serviran per atendre 2.150 immigrants en situació irregular.

Madrid, Castella-la-Manxa, l'Aragó, Múrcia, el País Valencià, Extremadura, Balears, Cantàbria i la Rioja, totes governades pel PP, aplicaran el decret tal com el va aprovar el govern espanyol.

El Ministeri de Sanitat afirma que les comunitats autònomes no poden atorgar targetes sanitàries a persones que "no tenen aquest dret" perquè no cotitzen a la Seguretat Social, però sí poden, en "funció dels seus recursos o capacitats", continuar oferint assistència sanitària si és que ho consideren oportú. Sanitat entén que algunes comunitats, incloses dues del PP, atenguin un col·lectiu exclòs en el decret i ho justifica perquè la mateixa ministra, Ana Mato, va dir que ningú quedaria sense cobertura sanitària.



 
Anar al contingut