Manifestació a Lleó en solidaritat amb la vaga general de les comarques mineres.
Manifestació a Lleó en solidaritat amb la vaga general de les comarques mineres (Foto: EFE)
Astúries

Les comarques mineres s'aturen completament per la vaga general convocada per UGT i CCOO

Les comarques mineres d'Astúries i Lleó han respost amb una aturada total a la convocatòria de vaga general de la UGT i CCOO en aquestes conques el dia que es compleixen 22 jornades de vaga indefinida de la mineria del carbó.

RedaccióActualitzat
Les comarques mineres d'Astúries i Lleó han respost amb una aturada total a la convocatòria de vaga general de la UGT i CCOO en aquestes conques el dia que es compleixen 22 jornades de vaga indefinida de la mineria del carbó. Més de mig centenar de municipis de les conques mineres espanyoles s'han sumat a l'aturada, que ha tingut un seguiment del 100% segons els sindicats.

Sota el lema "No al tancament de la mineria del carbó", els sindicats han convocat una vaga general davant "l'incompliment" dels acords del Pla Nacional de Reserva Estratègica del Carbó pel període 2006-2012. Unes 15.000 persones, segons els sindicats (10.000 segons la Policia Local), s'han manifestat al migdia a Lleó.

Segons fonts sindicals, la vaga general ha tingut un "seguiment massiu" sense "cap tipus d'incidents" tant a la comarca del Nalón com en la del Caudal, i no "s'han format piquets". Malgrat que la Guàrdia Civil ha reforçat amb 250 agents el seu operatiu a Lleó i Astúries, això no ha impedit que hi hagi hagut talls en diverses carreteres i línies fèrries, mitjançant diverses barricades.

Una d'aquestes barricades, situada a la carretera AS-112 a l'alçada de Mieres, ha causat un ferit lleu, ja que un turisme ha xocat contra el conjunt d'arbres que formaven la barricada.

Mobilitzacions fins a Madrid

A la tarda, unes 50.000 persones, segons els sindicats, s'han manifestat a La Felguera (Astúries) amb el lema "No al tancament del carbó. Per l'ocupació a les conques mineres". També hi ha hagut una marxa a Andorra (Terol). De cara a les pròximes setmanes, UGT i CCOO han anunciat que les manifestacions continuaran i que les federacions d'Indústria dels dos sindicats pactaran un calendari que acabarà amb una "marxa negra" fins a Madrid.

El secretari de Mineria d'UGT, Víctor Fernández, ha negat que el govern estigui dialogant amb els miners, que fa 22 dies que estan en vaga, i ha advertit que "si no volen tenir les comarques mineres en guerra, hauran d'asseure's a negociar". UGT lamenta que mentre en països com Alemanya s'ha augmentat la producció de carbó autòcton, a Espanya "es volen tancar les mines", per la qual cosa ha culpat el ministre d'Indústria de "dur a terme una ‘caça de bruixes' sense precedents contra la mineria.

Mentrestant, els 7 miners que continuen a l'interior dels pous de Candín (Langreo) i Santiago (Aller) segueixen el seu tancament en aquestes explotacions en protesta per la situació que travessa el sector. Segons ha constatat un metge que els ha visitat, els miners mantenen la moral alta i no tenen problemes de salut.

Diversos manifestants han estat detinguts i alguns policies i periodistes han resultat ferits en els nombrosos incidents que han tingut lloc des del començament dels actes de protesta del sector de la mineria.

Anar al contingut