Barcelona

La reducció de les inversions de l'Estat a Catalunya deixa un forat de 3.000 milions als comptes catalans

La Generalitat es planteja portar el govern espanyol als tribunals per l'impagament dels diners que estableix la disposició addicional tercera de l'Estatut, uns diners que no han estat inclosos en els Pressupostos Generals de l'Estat. Però alguns juristes veuen molt difícil que la justícia pugui emetre un veredicte a favor de les exigències del govern català. A banda d'aquesta partida, els diners que l'Estat preveu invertir a Catalunya suposen uns 3.000 milions menys dels que havia quantificat la Generalitat en els seus comptes. Ara, la principal incògnita és com Catalunya podrà complir el límit de dèficit després d'haver de descomptar aquesta quantitat dels seus ingressos.

TV3Actualitzat
Dels més de 12.000 milions d'euros que l'Estat destinarà aquest any a inversions, uns 1.400 milions aniran a Catalunya, és a dir, un 11% del total. Però, segons la disposició addicional tercera de l'Estatut, aquest percentatge hauria de ser del 18,6%, ja que aquesta és la contribució de Catalunya al PIB de l'estat espanyol. Aquest percentage representaria uns 2.300 milions d'euros, és a dir, quedaran pendents prop de 1.000 milions d'euros, que no arribaran aquest any i que l'Estat hauria de liquidar el 2014. Cal tenir en compte que aquesta xifra podria incrementar-se si la inversió de 1.400 milions d'euros prevista, finalment no s'executa.

En infraestructures, la Generalitat havia consignat en els seus pressupostos 219 milions d'euros, que s'havien de pagar aquest any, però el govern espanyol no ha destinat cap dotació pressupostària per saldar aquest deute.

No és l'única partida que farà desquadrar els números del conseller d'Economia Andreu Mas-Colell. En el capítol de transferències per tributs cedits parcialment, com l'IRPF, l'IVA o els impostos especials, la Generalitat comptava d'ingressar més de 15.000 milions d'euros, basant-se en les bestretes calculades pel ministeri fa uns mesos. Ara, però Hisenda rebaixa aquestes xifres i en principi s'ingressaran un 2.600 milions d'euros menys.

El govern català té anotada als seus comptes una transferència de 690 milions d'euros per finançar diversos programes, però els pressupostos generals de l'Estat la rebaixen a 340 milions.

La suma total són uns 3.000 milions d'euros de menys que, si es confirmen en la liquidació dels pressupostos, faran incomplir l'objectiu de dèficit per a aquest any, si no és que la Generalitat fa nous ajustos.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut