Barcelona

CiU i el PP pacten la presidència i la vicepresidència de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals

CiU, el PSC i el PP han portat aquest dilluns al registre del Parlament de Catalunya els candidats a integrar el Consell d'Administració de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). Els partits han esgotat el termini perquè les negociacions s'han allargat fins a l'últim minut. Convergència i Unió ha proposat Brauli Duart, Núria Llorach, Josep Puigbó i Antoni Pemán. El PSC ha inscrit Xavier Guitart i Josep Vilar, i el PP, Armand Querol. CiU i el PPC haurien arribat a un acord perquè Brauli Duart fos el president de l'organisme i Armand Querol, el vicepresident. Aquest acord a dues bandes no inclou el PSC, que manté els seus dos candidats perquè, diu, li corresponen per representació parlamentària.

RedaccióActualitzat
Dels noms proposats, la majoria repetirien en el consell de la CCMA. Els nous serien Josep Vilar, que treballa als Serveis Informatius de TVE; Josep Puigbó, actualment a Canal Català, i Antoni Pemán, amb experiència en el món editorial i que ha treballat com a assessor de diversos diaris locals i comarcals.

CiU ha proposat quatre aspirants en lloc de tres, com s'havia especulat. Això eleva fins a set els candidats per ocupar un consell amb només sis cadires. La formació justifica aquesta decisió perquè les negociacions amb els altres partits segueixen obertes. La voluntat de CiU és que el nou consell tingui, a banda dels tres consellers de CiU, dos del PSC i un del PP. Si d'aquí al ple de la setmana que ve no s'arriba a una entesa amb el PSC, aleshores el consell podria quedar configurat amb una altra proporció.

Un cop s'ha tancat aquest dilluns el termini per presentar els candidats, el Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) analitzarà els seus currículums. Després, es farà una votació en el ple del Parlament del dia 28 de març. Els noms han de ser ratificats primer per majoria de dos terços i, si no hi hagués el suport suficient, es faria una segona votació que tiraria endavant amb una majoria absoluta. S'acabaria així el procés per triar les persones que dirigiran els mitjans públics de Catalunya els pròxims 6 anys.

Crítiques dels partits d'esquerres a l'acord CiU-PP

El secretari general d'Unió, Josep Maria Pelegrí, no ha volgut donar per tancat cap acord i ha dit que treballaran perquè la composició del consell de la CCMA sigui de tres membres designats per CiU, dos pel PSC i un pel PP. Pelegrí ha criticat que les formacions que van participar en el govern tripartit busquin arraconar la federació amb el PP, quan ha assegurat que la seva voluntat és intentar pactar "com més lleis millor amb totes" les forces polítiques.

El portaveu del PSC, Jaume Collboni, ha afirmat que és un "despropòsit" que sigui Alícia Sánchez-Camacho qui informi sobre aquesta qüestió i ha dit que és un nou exemple que la líder popular actua 'de facto' com a vicepresidenta. El portaveu socialista ha assegurat que mantindrà fins al final els seus dos candidats proposats i que, segons el principi de proporcionalitat parlamentària, li toquen dos dels sis consellers.

La presidenta del PP català ha reclamat un model que respongui millor a "la pluralitat de la societat catalana". Alícia Sánchez-Camacho ha esbossat com a principis que vol traslladar a la corporació l'aposta per "un model menys costós per a les arques de la Generalitat, però que mantingui la qualitat" i l'impuls de més sinergies entre Catalunya Ràdio i Televisió de Catalunya.

El secretari general d'Iniciativa, Joan Herrera, ha qualificat el nou consell de govern de ser un "repartiment de cadires entre CiU i PP amb la connivència del PSC" i ha dit que convergents i populars "han dinamitat un principi", ja que, en la seva opinió, fins ara "en els mitjans de titularitat pública s'aparcava el partidisme". Pel líder ecosocialista, "aquest és l'inici de la fi d'un model públic amb pluralitat i professionalitat".

En la mateixa línia, el president d'ERC, Oriol Junqueras, ha apuntat que l'acord CiU-PP deixa en una situació "de risc extrem" als mitjans pública catalans i ha censurat que la federació nacionalista atorgui als populars una "posició predominant en el control" de la CCMA, quan és un partit que, segons el líder republicà, s'oposa al paper destacat que han tingut els mitjans públics catalans.

Per la seva banda, Ciutadans ha acusat la resta de forces amb representació parlamentària de voler "repartir-se" el poder a la CCMA en comptes de defensar un model plural i ptofessional, segons el seu portaveu Jordi Cañas.

Per Solidaritat Independentista, el diputat Uriel Bertran ha considerat que CiU, PSC i PP "s'estan repartint el pastís" de forma "opaca i d'amagat" i que el consell d'administració de la CCMA s'ha configurat "de forma totalment antidemocràtica".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut