Brussel·les

La Comissió Europea adverteix Espanya sobre sis desequilibris macroeconòmics excessius

La Comissió Europea ha advertit Espanya que ha de corregir sis desequilibris macroeconòmics excessius que podrien agreujar la crisi del deute. Aquests desequilibris podrien desembocar, en última instància, en una multa de fins a 1.000 milions d'euros. L'estat espanyol treu males notes en sis dels deu indicadors macroeconòmics que la Comissió ha estudiat: deute del sector privat, desocupació, posició neta d'inversions, quota de mercat en exportacions, balanç per compte corrent i deute del sector públic. Segons el comissari d'Afers Econòmics i Monetaris, Olli Rehn, Espanya viu "un període d'ajustos" a causa dels "desequilibris" durant la bombolla immobiliària i de crèdit.

RedaccióActualitzat
Els quatre indicadors que Espanya aprova són: el cost laboral unitari nominal, els tipus d'intercanvi efectius, el flux de crèdit en el sector privat i el preu de la vivenda. Aquesta és la primera vegada que s'activa el procediment per desequilibris, amb la qual cosa es vol detectar i corregir a temps els problemes econòmics que puguin amenaçar el creixement. Espanya supera els topalls màxims en sis categories i és un dels estats amb un nombre més gran de desequilibris, juntament amb Irlanda, Xipre i Portugal.

L'executiu comunitari admet que, a Espanya, "des de 2008 les pèrdues de competitivitat en matèria de preus i costos s'han revertit parcialment" i que, "tot i que l'ajustament dels desequilibris està en marxa, l'absorció de les grans reserves de deute intern i extern i la redistribució dels recursos alliberats pel sector de la construcció faran que costi temps restaurar condicions més equilibrades".

A partir d'aquí, la Comissió iniciarà una investigació en profunditat sobre els problemes detectats a Espanya. Rehn ha explicat que aquesta investigació se centrarà a "examinar les causes estructurals de l'alt nivell d'atur i la difícil situació després d'una prolongada bombolla en la vivenda i el crèdit". El següent pas serà que l'executiu europeu proposi mesures correctives i, si el govern espanyol no les compleix, s'iniciaria el procediment sancionador, que podria desembocar en una multa de fins al 0,1% del PIB (mil milions d'euros en el cas espanyol).

A més d'Espanya, la Comissió ha fet el primer pas per a sancionar Itàlia, Xipre i Hongria, que acumulen múltiples desequilibris; així com a França, el Regne Unit i Bèlgica, fonamentalment per la pèrdua de quota exportadora; a Dinamarca, Suècia i Finlàndia per l'aparició d'una bombolla immobiliària i també a Eslovènia i Bulgària.

Grècia, Portugal i Irlanda se'n lliuren perquè la UE ja els ha imposat un pla de reformes a canvi dels rescats respectius. Per a la resta d'estats membres, la Comissió Europea considera que no és necessari fer exàmens en profunditat.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut