Madrid

Les mesures de Mariano Rajoy

El líder del PP ha pujat a la tribuna del Congrés per llançar un missatge econòmic d'estalvi, austeritat i sacrifici que començaran a notar-se amb un nodrit paquet de reformes urgents a començaments del 2012.

RedaccióActualitzat
- Reducció del dèficit.
L'objectiu de Rajoy és estalviar 16.500 milions d'euros l'any 2012 per aconseguir complir amb l'objectiu d'un dèficit del 4,4%, tal com marca la UE.

- Llei d'estabilitat pressupostària.
El futur govern vol aprovar, abans que qualsevol altra, una llei d'estabilitat que desenvoluparà l'última reforma de la Constitució.

- Augment de les pensions.
Serà l'única excepció en la cura per aconseguir la xifra de dèficit desitjada. "Totes les altres partides són susceptibles d'una revisió a la baixa", ha dit el candidat Rajoy, que ha emfatitzat en el seu discurs que el mes de gener es recuperarà el poder adquisitiu de les pensions perdut per la congelació de José Luis Rodríguez Zapatero.

- Supressió dels ponts festius.
Per augmentar la competitivitat, Rajoy ha assumit una suggerènca de la patronal per acabar amb les setmanes plenes de festius. Els festius es traslladaran al dilluns, excepte els que tinguin més arrelament social.

- Els impostos no pujaran.
El candidat a la investidura ha assegurat que no té intenció d'apujar els impostos.

- Supressió de les jubilacions.
Excepte en circumstànces "molt excepcionals", se suprimiran les prejubilacions i es limitarà la prestació de desocupació com a mecanisme de prejubilació encobert. El futur govern del PP, d'altra banda, vol mantenir l'edat de jubilació als 67 anys.

- Vacants sense cobrir.
Per redimensionar el sector públic, l'oferta d'ocupació es limitarà a les forces i cossos de seguretat de l'estat i als "serveis públics bàsics". Les altres vacants que es creïn en el sector públic no es cobriran. A més, també s'eliminaran duplicitats a l'administració i es reduirà la dimensió de les entitats públiques.

- Nova reforma de la banca.
El líder del PP aposta perquè hi hagi una segona onada de reestructuracions al sistema bancari. Rajoy vol impulsar-ho durant els sis primers mesos de l'any vinent, com un requisit imprescindible perquè torni a fluir el crèdit en empreses i llars.

- Deduccions per comprar habitatge.
Es mantindrà el tipus superreduït de l'IVA i es recuperarà la deducció de l'IRPF per a la compra de vivenda habitual.

- Un any més de Batxillerat.
En matèria educativa, els estudis de Batxillerat passaran a ser de tres cursos en comptes de dos i s'impulsarà el bilingüisme (anglès i castellà) arreu de l'estat, amb la possibiitat d'accedir a una educació trilingüe a les zones amb llengua cooficial. A més, Rajoy també vol implementar reformes en el model educatiu per garantir un ensenyament comú a tot el territori espanyol.

- Ocupació juvenil.
El PP aprovarà un Pla d'Ocupació Juvenil que reformarà la Formació Professional i bonificarà al 100% durant un any les cotitzacions de la Seguretat Social a menors de 30 anys que accedeixin a la primera feina.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut