Madrid

Rubalcaba ofereix un pacte a Rajoy en política europea però li promet bel·ligerància en drets socials

El portaveu del grup parlamentari del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha iniciat aquest dilluns a la tarda el torn dels partits al debat d'investidura a Mariano Rajoy després que el futur president del govern espanyol anunciés les seves intencions a La Moncloa. El PSOE ha retret la falta de concreció i l'ambigüitat del PP en aquesta carta de presentació i Rubalcaba l'ha advertit que ha d'anar molt amb compte amb les retallades. El líder socialista ha estès la mà a Rajoy en política europea.

RedaccióActualitzat
Alfredo Pérez Rubalcaba ha deixat clar a Mariano Rajoy que qualsevol retrocés en matèria social o educativa comptarà amb "l'oposició ferma" del seu partit. En aquest sentit, ha fet una defensa de la pau social i ha avisat que farà una oposició bel·ligerant si aquesta corre perill.

Sobre les retallades i ajust en matèria sanitària, en educació i en dependència li ha demanat que garanteixi la Seguretat Social bàsica, perquè són sectors que "creen ocupació i donen confiança". "Si vostè pren mesures per estalviar i si vol fer reformes a l'estat social, no direm que no, però una cosa és reformes per garantir la seva viabilitat i una altra és fer-les per desmantellar l'estat de benestar", ha afegit.

En un punt on s'ha mostrat més conciliador Pérez Rubalcaba és en política europea. Després de l'última cimera, Zapatero i Rajoy van mostrar sintonia plena, i ara que ha començat la nova legislatura, Rubalcaba li ofereix continuar l'entesa amb un pacte sobre el paper d'Espanya a Europa.

Rajoy ha acceptat la mà estesa del PSOE per consensuar grans polítiques, com la posició d'Espanya davant la UE o la reforma del sistema financer. En la seva primera rèplica a Rubalcaba , Rajoy s'ha mostrat també disposat a parlar amb el PSOE per reformar les administracions públiques, millorar el sistema sanitari, la política exterior i la de defensa i dissenyar la resposta al projecte de la Política agrícola comuna (PAC), que és "molt lesiu" per als interessos d'Espanya.

Així mateix, ha assenyalat que la reforma del sistema financer ha de ser "com més ràpida millor" i que caldrà discutir si s'estableix o no un banc dolent per als actius tòxics procedents del sector immobiliari. Pel que ha estat clar és que "no ha d'haver fons públics pels quals especular i els ha sortit malament", sobre la qual cosa ha demanat a Rajoy que es pronunciï.

En matèria econòmica el líder socialista també vol que Rajoy aclareixi si apujarà l'IVA i si reformarà el sistema de pensions com a part de les seves mesures per aconseguir reduir el dèficit en 16.500 milions d'euros el 2012. Rubalcaba, ha criticat que Rajoy s'oposés amb aferrissadament a la pujada de l'IVA que va fer el govern socialista i que ara digui al Parlament que "potser" l'apugi " pròximament ". A la rèplica, Rajoy ha garantit que no apujarà els impostos.

Rubalcaba també li ha demanat que expliqui el que significa que la pensió sigui més proporcional a les cotitzacions i li ha recriminat que s'oposés a la reforma del sistema de la Seguretat Social i ara pretengui apropar l'edat real de jubilació a l'edat legal. En la seva resposta, Rajoy ha aclarit el dubte dels socialistes assegurant que no canviarà l'edat de jubilació als 67 anys.

Rubalcaba ha assegurat, amb tot, que Rajoy trobarà els socialistes més escoltant que atacant, bo i saber que no s'arrugarà per defensar una "sortida justa de la crisi, que demana més a qui més pot donar".

El que va ser ministre de l'Interior no s'ha estat de parlar de terrorisme per garantir la lleialtat del PSOE en la lluita contra el terrorisme. Per això, ha assegurat que en la seva boca ha d'escoltar poques coses sobre aquest assumpte, però totes seran al voltant de la pau, la justícia, la dignitat i la memòria. "Una memòria que en aquesta cambra els socialistes no consentirem mai que l'escriguin els botxins en contra de les víctimes", ha emfatitzat.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut