Barcelona

El govern vol congelar oposicions i acomiadar interins i els sindicats parlen de "declaració de guerra"

La Taula General de Negociació dels Empleats Públics, que representa uns 200.000 treballadors, ha començat a abordar les mesures d'ajustament per a l'any que ve anunciades pel president Artur Mas. La primera reunió ha servit perquè el govern presenti les primeres propostes, unes propostes que han indignat els sindicats de la funció pública. La Generalitat ha anunciat 19 mesures, entre les quals s'inclou la congelació de convocatòries d'oposicions el 2012 i l'acomiadament de part del personal interí.

RedaccióActualitzat
Pel que fa a la revisió de les plantilles ocupades pel personal interí, el govern ha especificat que afectarà "serveis no finalistes ni essencials", la qual cosa suposarà a la pràctica una reducció d'aquest tipus de personal sense concretar-ne la xifra, tot i que amb l'objectiu de "mantenir el màxim nombre de llocs de treball possible".

Pel que fa a les oposicions, l'executiu de Mas no només no en convocarà l'any que ve, sinó que suspèn l'execució de les ofertes públiques ja aprovades però que encara no han estat convocades.

Terreny salarial

Una altra de les mesures que el govern vol tirar endavant és l'eliminació de manera temporal la majoria de complements salarials que cobren els funcionaris, empleats públics i contractats laborals que té l'administració catalana.

Així, en aquesta primera reunió, en què la Generalitat i els sindicats de la funció pública s'han assegut a negociar les noves retallades de salaris i condicions de treball dels empleats públics per al 2012, el govern ha anunciat la reducció del complement específic que cobren els funcionaris en les pagues extres de juliol i desembre, i una reducció del 50% dels imports màxims a percebre en concepte d'objectius del personal estatutari de l'Institut Català de la Salut (ICS).

També es preveu la suspensió de l'aportació de la Generalitat al pla de pensions i del fons d'acció social per a ajudes, així com eliminar el complement de productivitat i els dies de festa per a afers propis, que van de 5 a 11 dies l'any. A més, es vol posar fi als tiquets restaurant que cobren una part del personal tècnic i administratiu, posar en marxa mesures de flexibilitat horària, que no s'han concretat, i eliminar els beneficis per cuidar els fills que havia aprovat la Generalitat.

Tampoc no es complementarà el sou als treballadors que estiguin de baixa i s'implementaran deduccions del sou per baixes injustificades. Governació també proposa eliminar les subvencions als sindicats i que tinguin menys hores per exercir la representació dels treballadors.

L'única mesura ben vista pels representants dels treballadors és l'establiment d'una excedència voluntària amb reserva de lloc de treball.

Tisorada sobre tisorada

L'any passat, els treballadors de la funció pública ja van patir una retallada en el sou d'una mitjana del 5%. Aquesta vegada, però, la rebaixa es farà en les pagues extres.

Coincidint amb l'inici de les negociacions entre el govern i els representants sindicals, els delegats dels sindicats de la funció pública s'han concentrat davant de la seu del Departament de Governació.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut