Madrid

Rajoy vol formar govern abans de Nadal i encarrega a Sáenz de Santamaría coordinar el traspàs

El líder del PP, Mariano Rajoy, ha encarregat a la fins ara portaveu de la formació al Congrés, Soraya Sáenz de Santamaría, el traspàs de poder amb l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero. A la reunió del Comitè Executiu Nacional que s'ha fet aquest dilluns, Rajoy ha anunciat també la convocatòria d'un congrés nacional els dies 17, 18 i 19 de febrer, uns dies després del convocat pels socialistes. Es farà a Andalusia, poques setmanes abans de les eleccions autonòmiques. El líder dels populars ha manifestat també la seva intenció d'ocupar La Moncloa abans del 24 de desembre.

Carla PedretActualitzat
La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, ha estat l'encarregada d'explicar el contingut de la reunió, tot i que en un primer moment algunes informacions apuntaven que ho faria el propi Mariano Rajoy. Cospedal ha detallat les prioritats del futur govern espanyol. La primera és "dir la veritat als espanyols perquè sàpiguen tot el que està passant".

"Rajoy té la voluntat real de comptar amb tothom per sortir" de la crisi econòmica. El president del PP ho va dir després de saber els resultats electorals. "No era un anunci protocolari", ha afegit De Cospedal, que ha anunciat que la formació iniciarà contactes informals amb totes les formacions amb representació parlamentària, començant pel PSOE, el principal partit de l'oposició. "Volem que les persones que no ens han votat vegin el govern de Rajoy com el govern de tots".

Preguntada sobre si aquests contactes inclouran Amaiur, De Cospedal s'ha limitat a dir que no s'ha tractat aquesta qüestió a la reunió i ha reconegut que el PP preferiria que aquesta formació "no tingués la representació" que ha aconseguit.

El posicionament sobre el pacte fiscal que reclama CiU ha estat una de les preguntes dels periodistes. Cospedal ha repetit que el nou govern està en disposició de parlar amb tothom, però ha afegit que el pacte fiscal està al programa electoral de Convergència i Unió, i no pas del PP.

Sobre la situació a les borses i la pujada de la prima de risc, María Dolores de Cospedal creu que no hi ha relació entre els mals resultats d'aquest dilluns i l'elecció del nou govern. En tot cas, "no es poden fer miracles i mai els hem promès", ha dit la dirigent popular. La solució a la situació del deute sobirà vindrà de la mà "d'una estratègia de tota la zona euro". "Espanya no pot continuar finançant-se al 7%. La solució per salvar el nostre deute ha de venir de les institucions europees".

Aznar reapareix

El president d'honor del PP, José María Aznar, ha assitit a la reunió després de la victòria electoral de Mariano Rajoy. "És un dia històric", ha afirmat Aznar. La presència de l'expresident del govern espanyol és força significativa perquè no assistia a un Comitè Executiu des del 2008. A la seva intervenció, Aznar ha demanat per a Mariano Rajoy, el mateix suport que va rebre ell quan va liderar l'Executiu el 1996, i més tenint en compte les circumstàncies complicades que travessa l'economia espanyola.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut