Barcelona

Uns 300 metges demanen la dimissió de Ruiz en la segona jornada de vaga contra les retallades

Prop de 300 metges han demanat la dimissió del conseller de Salut, Boi Ruiz, en la segona jornada de vaga que fan els facultatius que són contraris a les retallades, que s'han concentrat davant de la seu del departament. Salut, per la seva banda, informa que la segona jornada d'aturada s'està desenvolupant sense incidents destacables, amb uns serveis mínims que funcionen correctament. Pel que fa al sindicat Metges de Catalunya, que convoca la protesta, espera una participació més elevada dels metges que en la mobilització d'aquest dimarts.

Actualitzat
El fet que en l'aturada d'aquest dimarts s'haguessin de reprogramar unes 20.000 visites fa que, aquest dimecres, molts usuaris truquin abans de desplaçar-se fins al centre d'atenció primària, per informar-se de si el seu metge el visitarà.

Serveis afectats i serveis mínims

L'aturada torna a afectar bàsicament les consultes programades i les intervencions no urgents. La Generalitat ha decretat uns serveis mínims semblants als de qualsevol dia festiu. Per tant, no hi ha d'haver cap afectació a les urgències hospitalàries. També estan garantides als CAPs i els centres d'assistència extrahospitalària, igual que al transport sanitari.

La Generalitat ha establert que un terç de la plantilla de l'atenció primària treballi durant aquesta segona jornada de vaga, mentre que durant la primera ho va fer una quarta part. Només en els casos en què el dispositiu sigui igual que el d'un dia laborable, s'aplica una reducció del 50% dels efectius.

També funcionen amb normalitat les unitats especials com les de cures intensives, les coronàries, les d'hemodiàlisi, les de neonatologia i les de tractament de radioteràpia i quimioteràpia, així com altres que es considerin d'urgència vital.

Segons figura en l'ordre de la Generalitat, els facultatius també han d'atendre tota l'activitat quirúrgica que la direcció mèdica dels centres consideri inajornable, així com l'assistència als ingressats als hospitals.

Seguiment desigual en la primera jornada

Metges de Catalunya va xifrar el seguiment global del primer dia d'aturada en el 70%. En canvi, la xifra que va donar el govern baixa fins al 20% dels metges. On es va notar més és als hospitals públics, mentre que la incidència va ser molt menor en CAPs i pràcticament nul·la als centres concertats.

El Departament de Salut calcula que en el primer dia de protestes es van veure afectades 20.000 visites, que s'hauran de reprogramar.

Per què la convoquen?

Amb la vaga contra les retallades a la sanitat, Metges de Catalunya vol dissipar qualsevol intent d'incloure als pressupostos del 2012 una altra tisorada. El sindicat Metges de Catalunya va demanar fa setmanes al conseller Boi Ruiz que desmentís que Salut preveu fer l'any que ve una nova retallada de més del 4%, un desmentiment que, segons han dit, no ha arribat.

D'aquesta manera, en no tenir cap seguretat sobre quins seran els comptes per l'any vinent, el sindicat va convocar l'aturada per dos dies consecutius, el 15 de novembre i també avui, dia 16.

En aquestes dues jornades hi ha 16.500 facultatius cridats a la vaga pel sindicat majoritari als grans hospitals, que manté posicions enfrontades amb el Departament de Salut.

La resta de sindicats consideren
sectària la protesta

Aquesta convocatòria no ha estat seguida per altres sindicats majoritaris en la sanitat. I és que la qualifiquen d'acció sectària i irresponsable, perquè defensen només els seus privilegis.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut