Barcelona

El sindicat Metges de Catalunya demana tornar al 2010; Salut, asseure's a negociar

"La salut ni es tanca ni es retalla": aquest és el lema triat pel sindicat Metges de Catalunya, que avui ha convocat els metges de la sanitat pública catalana a una vaga de 48 hores. A la majoria dels grans hospitals, on Metges de Catalunya és el sindicat majoritari, els metges han votat a favor de la vaga.

Actualitzat
Metges de Catalunya

El president del sindicat Metges de Catalunya, Albert Tomàs, ha indicat que demanen a Salut "uns pressupostos adequats a les necessitats que té la població que viu a Catalunya". Tomàs denuncia que els pressupostos del 2011 són exactament iguals que els del 2003-4, pero que en canvi la població ha crescut en un 1,3 milions d' habitants."

El vicepresident del sindicat, Francesc Duch, ha insistit que amb l'aturada es pretén que el govern aturi les retallades al Departament i que es torni a la situació de l'any 2010.

"Pensem que s'ha de tornar a la situació del 2010. Si no pot ser d'avui per demà, si no pot ser l'1 de gener del 2012, que es  torni al ple funcionament com s'estava el 2010, perquè cal programar-ho i deixar-ho enllestit de cara al futur", ha considerat Duch en declaracions a Catalunya Ràdio.

El govern


El secretari d'Estratègia i Coordinació del Departament de Salut, Francesc Sancho, ha explicat, també a "El matí de Catalunya Ràdio" que intentaran negociar avui mateix amb els responsables del sindicat.

Sancho ha criticat la convocatòria i ha considerat que a la sanitat no es poden fer vagues preventives. "La prevenció en medicina sempre l'avalem, però en aquest cas no és útil i el que s'ha de fer és negociar i arribar a acords", ha dit el càrrec del Departament de Salut.

Finalment, Sancho confia que Metges de Catalunya s'afegeixi a la resta de sindicats i que arribin a un acord sobre com ha de ser el model sanitari en el futur.

Serveis mínims

L'aturada es fa a 65 hospitals públics i concertats i 427 centres d'assistència primària. Afectarà, sobretot, les consultes programades i les intervencions de caràcter no urgent.

Els serveis d'urgències dels hospitals han de funcionar amb normalitat. Es garanteixen també els tractaments contra el càncer amb radioteràpia i quimioteràpia, i les cures intensives, com també el bon funcionament de les unitats coronàries, d'hemodiàlisi i de les sales de part.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut