El riu Ter a Camprodon (Montse Vacca)
El riu Ter a Camprodon (Montse Vacca)

Sequera moderada o forta a la major part de Catalunya

Alberto AlcántaraActualitzat

L'any 2015 va ser sec a la major part de Catalunya, amb poques excepcions. Només en algunes zones del Pirineu i del Prepirineu, del prelitoral Sud i del Tarragonès, ha estat un any de precipitacions normals o una mica més altes que la mitjana climàtica, segons les dades del balanç climàtic del Servei Meteorològic de Catalunya.

Gairebé la meitat del país ha registrat una precipitació inferior al 70% respecte de la mitjana climàtica del període 1.961-1.990. Fins i tot parts del Pla d'Urgell, el Bages, el Vallès Occidental i el Baix Llobregat han recollit quantitats inferiors al 50%. Cal destacar el rècord històric a l'Observatori Fabra de Barcelona. El següent mapa mostra l'anomalia de pluja

Pel que fa a les zones més pluges, destaquen els més de 1.200 mm registrats a les parts més elevades del Pirineu i del massís dels Ports. La màxima precipitació recollida a les estacions de la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) ha estat de 1.561 mm a Lac Redon (2.247 m), a la Val d'Aran.

Sequera

La manca de pluges ha estat significativa durant el tram final de l'any, i amb continuïtat a principis de 2016. A molts indrets fa 60-70 dies que no plou. El resultat és una situació de sequera que es pot visualitzar amb el mapa de l'Índex de Precipitació Estàndard (IPE). L'IPE, és un indicador que serveix per quantificar el grau de sequera pluviomètrica.

Tret del Pirineu i zones de l'extrem sud, l'IPE es troba situat entre valors de -1 i -2, fet que implica un grau de sequera moderada o forta. En el cas de la part baixa de la Vall del Llobregat, al voltant del Pla d'Urgell i zones del Baix Empordà i el Gironès, les condicions són de sequera excepcional, amb un IPE inferior a -2.5.

Anar al contingut