L'episodi de pluja deixa més de 600 mm al Port i omple rius i torrents

Néstor GómezActualitzat

Des de divendres, la llevantada ha descarregat més de 600 mm al Parc Natural dels Ports, és la pluja més abundant del que portem de 2015 a les Terres de l'Ebre.

La pluja de tot un any a la Terra Alta ha descarregat en quatre dies al massís del Port. L'episodi de pluges que va comença divendres ha fet créixer de forma considerable els cabals dels rius a punts de Girona i, sobretot, a les comarques del sud de Catalunya. L'acumulació d'aigua superava els 600 mm a l'estació del Parc Natural dels Ports i a la resta de les Terres de l'Ebre, els registres superaven els 150 mm

Dilluns, el riu d'Algars, que normalment baixa amb poc cabal, amb només uns 30 cm abans de l'episodi de pluges, va arribar a primera hora del dia als 2 metres i va assolir un pic de cabal de 125 m³/s a les nou del matí a Horta de Sant Joan. Les pluges de les darreres hores mantindran encara el cabal molt elevat des de més amunt d'Arnes fins a Nonasp on desembocarà al Matarranya.

Recull de pluges fins a les 14 hores.

La zona del Port és la més afectada per aquestes pluges tan continuades i abundants. La pluja ha provocat esllavissades al municipi de Paüls, a mateix parc natural. També ha crescut el barranc de Jesús a Tortosa, que recull l'aigua acumulada a les zones altes dels Ports, i s'han registrat inundacions a la plaça del Bimil·lenari de la capital del Baix Ebre.

Al vídeo que acompanya aquesta notícia podeu veure com baixava el riu Tastavins al salt de la Portellada, al Matarranya, i el barranc de Lloret, que normalment baixa sec, al Baix Ebre. Són imatges enviades pel Jordi Pons (gravades pel Jesús Borràs) i el Joel Durà, respectivament.

Protecció Civil ha fet passar a la fase de Prealerta el Pla especial d'emergències per inundacions a Catalunya (INUNCAT). En quant als embassaments, es mantenen les maniobres de desembassament als pantans de  Flix i la Torrassa. L'embassament de Foix ha deixat de sobreeixir. A l'embassament d' Ulldecona, que s'alimenta del riu la Sènia, han obert comportes. El dia 16 de març estava al 53%.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut