Dia i mig de llamps, trons i pluges intenses

Totes les comarques de Catalunya amb avís per pluges intenses i Pla INUNCAT activat en fase d'alerta

Néstor GómezActualitzat

Que no us sorprengui si aquesta nit i matinada us desperten els trons, us il·luminen els llamps, sentiu ploure a bots i barrals o sentiu la remor i els espetecs del vent.

Entre les 18.00 d'avui i tot dimecres, totes les comarques estaran amb avís per pluges intenses. A més, gairebé totes passaran per l'avís taronja, és a dir, pluges que poden descarregar 40 l/m² en només 30 minuts. Durant aquest període de temps, localment es poden acumular entre 50 i 100 l/m², segons el Servei Meteorològic de Catalunya. L'avís de perill per pluges intenses es mantindrà actiu fins a les 6 del matí de dijous i només abraçarà les comarques del Baix Empordà, Gironès, Selva, Vallès Oriental i Maresme.

 

Pla INUNCAT activat en fase d'alerta

A partir de la tarda es posa en alerta el pla INUNCAT per les pluges intenses que escombraran el país durant la tarda i fins demà al migdia. Protecció Civil recomana no aparcar els vehicles en rieres o zones inundables, evitar acostar-se a les lleres de rius i rierols pel creixement sobtat del cabal i aconsella netejar embornals i desaigües de patis i terrats per evitar embussos que poden acabar en inundacions d'espais.

El primer embossament d'aire fred de la temporada

Després de setmanes i setmanes amb predomini de l'estabilitat i de l'absència de pluges, excepte les de divendres i dissabte, arriba la primera pertorbació activa de setembre que regarà tot el país. L'embossament d'aire fred, situat a 5.500 metres, amb temperatures inferiors als -20 ºC, aquest matí es trobava a Galícia; demà a la tarda arribarà a Catalunya i després viatjarà cap a França. És una d'aquelles pertorbacions que si s'hagués desplaçat cap a les Balears hauria descarregat a Catalunya grans aiguats o, fins i tot, pluges torrencials. No serà el cas. Plourà amb intensitat, amb gran activitat elèctrica i, fins i tot, amb calamarsa o pedra.

Mireu la seqüència de mapes i veureu l'evolució de les pluges, que viatjaran de les Terres de l'Ebre i el Pirineu de Lleida cap a les comarques de Girona.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut