Algunes de les mares que han creat un mur humà per protegir els manifestants a Portland (REUTERS/Caitlin Ochs)

Wall of Moms, la muralla de mares que protegeix manifestants antiracistes a Portland

A la ciutat més gran d'Oregon fa 50 dies que duren les protestes per l'assassinat de George Floyd

Actualitzat

Gairebé dos mesos després de la mort de George Floyd a mans de la policia de Minneapolis, les protestes continuen vives a moltes parts del món. Des d'aquell 25 de maig continuen les moblitzacions per la justícia racial i social.

A Portland, a l'estat d'Oregon, ja fa dies que les autoritats locals, democràtes, denuncien "abús de poder i atacs a la democràcia" contra els manifestants. Demanen que les tropes de federals enviades pel president Donald Trump es retirin dels seus carrers. La polèmica s'emmarca dins la campanya de "llei i ordre" de Trump per aturar les manifestacions per justícia racial arreu del país.

"Les mares som aquí, fora els federals", "Deixeu els nostres fills en pau"

Un grup de mares han format aquest diumenge una muralla al voltant dels manifestants a Portland. Uniformades de color blanc i de groc, amb cascos de bicicleta, i cridant consignes com "Deixeu els nostres fills en pau", han creat un mur humà per protegir els manifestants de "l'agressivitat policial" dels federals enviats pel govern de Trump. L'acció d'aquest grup de mares que s'han reunit al voltant del Palau de Justícia Federal ha corregut ràpidament per les xarxes després que la ciutat ha registrat dies molt intensos de protestes als carrers, amb atacs amb gasos lacrimògens contra els manifestants.

Els periodistes que eren a la zona piulaven que "aquesta era la multitud més gran que havien vist a Portland durant aquest últim mes". Les mares que han anat a protegir els manifestants han volgut deixar clar que "tot això va per les mares negres que cada dia perden els seus fills, marits, germans i amics", "també estem aquí per totes elles", han assegurat. La ciutat s'ha convertit en un dels epicentres de la revolta contra el racisme i la violència policial als Estats Units.

Les xarxes també s'han omplert de vídeos aquests dies que denuncien la brutalitat policial contra els manifestants. Aquests episodis han creat  més que indignació. La governadora d'Oregon, la demòcrata Kate Brown, ha afirmat que es tracta d'un "falgrant abús de poder" i "d'una provocació de confrontació per motius polítics" i l'alcalde de la localitat, el també demòcrata Ted Wheeler, ha parlat "d'atac a la democràcia". Polítics i governants contraris a la presència dels federals a l'estat d'Oregon han volgut alçar la veu per dir que "si això pot passar a Portland" també pot passar a qualsevol altre lloc dels EUA.

Les autoritats de Portland no tenen jurisdicció sobre les forces de seguretat federals, que depenen directament de l'administració de Trump.

Durant tot aquest temps, Trump ha parlat de Portland en poques ocasions. Sempre per dir que les forces federals "hi són a petició de les autoritats" i per "mantenir l'ordre" perquè, segons ell diu, era "una situació fora de control".

Manifestants i líders del moviment Black Lives Matter esperen que totes les protestes acabin en un canvi social important al país, com el que reclamava Martin Luther King fa més de 50 anys.  

ARXIVAT A:
George Floyd
Anar al contingut