Barcelona

Vuit de cada deu empreses catalanes desconeixen el cost econòmic dels accidents laborals

Les empreses catalanes s'esforcen poc a garantir que els seus treballadors no tinguin accidents laborals a la feina. Això és el que es desprèn dels resultats de l'Enquesta de Condicions de Treball de Catalunya que ha elaborat la Generalitat. De l'estudi s'extreu que una de cada quatre empreses no ha impartit mai cursos de riscos laborals als treballadors, que les inversions en aquesta matèria no sobrepassen l'1% del pressupost de l'empresa i que el 80% de les companyies no calculen quants diners els costen els accidents laborals.

Actualitzat

És per això que la Generalitat ha posat a disposició dels empresaris un programa informàtic que els permetrà calcular què els costa cada accident laboral i analitzar si en termes econòmics els surt a compte invertir en seguretat. La consellera de Treball, Mar Serna, ha explicat que el programa "calcula les hores perdudes per la persona accidentada, les hores perdudes pels companys i pels seus caps, els costos de les baixes, els danys en màquines i instal·lacions i, fins i tot, els costos d'indemnització civil i defensa jurídica derivats dels danys".

L'Enquesta de Condicions de Treball de Catalunya, que ha elaborat la Generalitat a partir de 1.518 empreses, reflecteix que les petites i mitjanes empreses són les que menys calculen el cost dels accidents, mentre que el 37% de les grans companyies asseguren que sí que ho fan.

Pel que fa a la inversió en prevenció de riscos laborals, l'estudi diu que les empreses hi destinen molts pocs diners, amb prou feines un 1% del seu pressupost. Segons ha explicat la consellera, fins i tot hi ha un 12% de companyies que reconeixen no invertir-hi res. També ha assegurat que una de les preocupacions actuals és en el sector de la construcció, ja que un 16,7% de les empreses han admès que no han destinat ni un sol euro a la prevenció de riscos.

 

Anar al contingut