Nena africana
A vuit països menys del 50% dels nens estan vacunats

Vora 13 milions de lactants no van rebre cap vacuna el 2016, segons l'OMS

En vuit països el percentatge de vacunació no arriba al 50% dels nens

RedaccióActualitzat

L'any 2016, 12,9 milions de lactants no van rebre cap dosi de les vacunes rutinàries. Això representa el 10% dels nens que haurien hagut de ser vacunats a tot el món. Són dades d'un informe de l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

Segons l'organització, això significa que aquests nens no han rebut la primera dosi de la triple vacuna contra la diftèria, el tètanus i la tos ferina, i això els posa en risc seriós de contraure alguna d'aquestes malalties fatals.

També es calcula que 6,6 milions de nens en van rebre la primera dosi, però no van completar les tres necessàries per quedar immunitzats. Tot això deixa lluny l'objectiu que almenys el 90% dels nens estiguin vacunats.

Jean-Marie Okwo-Bele, director d'Immunització i Vacunes a l'OMS, creu que aquest no és l'únic problema que pateixen aquests nens:

"Molt probablement, aquests nens tampoc no han rebut altres serveis sanitaris bàsics. Si hem d'augmentar la cobertura d'immunització, els serveis sanitaris han d'arribar als que ara no en tenen. Cada contacte amb el sistema de salut ha de ser vist com una oportunitat per vaucnar."

L'OMS calcula que la immunització prevé entre 2 i 3 milions de morts anuals. Si augmentés la cobertura se n'evitarien un milió i mig més. Es tracta, diuen, d'una de les intervencions sanitàries més reeixides i amb millor relació cost-efectivitat.

Segons les últimes dades, 130 dels 194 estats membres de l'OMS han assolit i mantignut l'objectiu de vacunar almenys el 90% dels nens. Però caldria vacunar deu milions de nens més en 64 països perquè aquest percentatge s'assolís a tot el món. D'aquests deu milions de nens, uns 7,3 milions viuen a països en conflicte o en situació humanitària fràgil i 4 milions més viuen en només tres països: Afganistan, Nigèria i Pakistan. Hi ha vuit països on la cobertura de vacunació no arriba al 50%: Guinea Equatorial, Nigèria, República Centreafricana, Síria, Somàlia, Sudan del Sud, Txad i Ucraïna.

Per a Robin Nandy, cap d'Immunització d'Unicef,

"la immunització és una de les intervencions més importants que es poden fer en pro de l'equitat. El fet de portar vacunes que salven vides a dones i nens de les comunitats més pobres ha de ser considerat una prioritat en tots els contextos."

I per millorar el percentatge de vacunacions, assenyalen que cal avançar en altres camps: reduir les desigualtats en l'estatus econòmic i en l'educació de les dones a molts països.

Anar al contingut