Gràfics financers en un ordinador
Les finances requereixen càlculs molt complexos

Verificar les transaccions amb bitcoins consumeix tanta electricitat com tot Irlanda

Milers d'ordinadors fan càlculs molt complicats per evitar fraus i robatoris

Xavier DuranActualitzat

De la moneda virtual bitcoin, no només se n'enfila el preu, sinó també l'energia que consumeix la seva gestió. A finals de novembre, el valor d'un bitcoin va arribar als 11.000 dòlars, cosa que significava un augment del 1.600% en un any. Aquest dissabte ha superat els 16.000 dòlars. És a dir, en poc més d'una setmana ha pujat al voltant d'un 40%.

Però al mateix temps també augmenta l'energia que es gasta a realitzar i, sobretot, verificar totes les transaccions que es fan amb aquesta moneda virtual. Segons la web Digiconomist, l'ús de bitcoins fa consumir més de 30 Terawatts-hora, és a dir, 30 bilions de watts-hora. Això equival a l'electricitat que consumeix tot Irlanda en un any.

Aquest consum s'explica perquè el bitcoin no depèn de cap banc central, però se n'han de verificar les transaccions i fer-les segures. Quan una persona que posseeix bitcoins inicia una transacció, per evitar que sigui falsejada o piratejada s'utilitza una tecnologia anomenada blockchain o cadena de blocs. Les dades de la transacció es divideixen i dupliquen en milers de llibres de comptabilitat virtual. Això va parar a milers d'ordinadors que de forma independent processen i verifiquen la part que els correspon. El procés s'anomena "mineria".

I per a la mineria calen molts miners, els informàtics que fan els càlculs de verificació i que han de crear una "prova de treball". És una clau criptogràfica tan complexa que resulta pràcticament impossible de vulnerar. I amb milions d'aquestes claus s'explica que les transaccions amb bitcoins siguin tan segures i discretes.

Una altra cosa és que siguin energèticament barates. Els complexos càlculs que han de fer tots els ordinadors dels miners eleven el consum d'electricitat a la xifra bilionària citada abans. Es tracta de cinc vegades l'energia que produeix el parc eòlic més gran d'Europa, el London Array.

Calculat de forma individual, Digiconomist afirma que cada transacció fa servir prou energia com per fer bullir l'aigua continguda en 36.000 teteres plenes.

I tot i la dificultat de calcular l'energia que gasten altres xarxes de pagament, el dos centres de la targeta Visa als Estats Units gasten al voltant d'un 4% del que necessita el bitcoin. Amb la gran diferència que els dos centres controlen uns 200 milions d'operacions al dia i el bitcoin no arriba a les 350.000.

I tot això en uns moments en què el bitcoin encara no és gaire popular i d'ús habitual per a gran part de la població. Si se'n doblés l'ús, la xarxa de la moneda virtual consumiria tanta energia com uns 5 o 6 milions de llars dels Estats Units. De moment, l'electricitat que necessita en un dia una sola transacció serviria per alimentar d'energia 8 llars.

Un element final és l'empremta de carboni, suposant que no vingui tota de fonts sostenibles. Segons Digitonomics, una sola transacció produeix 118,12 quilos de diòxid de carboni. Aproximadament, el gas que emet un cotxe mitjà per recórrer 600 quilòmetres.

ARXIVAT A:
Ciència
Anar al contingut