Diversos professors associats han penjat la seva nòmina a Twitter per denunciar la seva situació laboral
Diversos professors associats han penjat la seva nòmina a Twitter per denunciar la seva situació laboral
Barcelona

Vaga dels professors associats de la UB contra la precarietat laboral

Molts d'ells es defineixen com a "falsos associats" i cobren de mitjana 500 euros al mes

Actualitzat

Professors associats a la universitat que treballen de vigilant del pàrquing o de cambrera per arribar a final de mes. És el panorama actual de molts dels coneguts com a "falsos associats".

En teoria, els professors associats són professionals de prestigi que aporten la seva experiència laboral a la docència. En realitat, però, acostumen a tenir dedicació exclusiva i arriben a assumir fins al 75% de classes que fa un professor fix, però per un sou molt inferior. De fet, mentre que un professor fix cobra 2.500 euros, els "falsos associats" cobren de mitjana 500 euros al mes.

Cansada de les seves condicions laborals, la professora associada de la Universitat de Barcelona Isabel Boj va decidir visibilitzar-ho i va penjar la seva nòmina a Twitter. Com ella, molts altres professors van fer el mateix per denunciar la precarietat que viuen.

Segons Montse Mitjans, presidenta del Comitè d'Empresa del personal docent investigador de la UB:

"Tenim aquesta precarietat de sou, però a més a més una precarietat de les condicions de treball perquè les tasques que estan fent no són les que li pertoquen per la plaça que estan ocupant."

El professor associat a la UAB, Daniel Fierro, coincideix que el problema és doble:

"La tasca de docència universitària no es considera una tasca d'alta qualitat, i em sembla que el que es reivindica és això, però també la situació concreta que tenim els professors associats: inestabilitat, precarietat i falta de reconeixement en tots els aspectes."

Aquest dijous, els professors associats de la Universitat de Barcelona han fet un pas més i han sortit al carrer. Han fet vaga per denunciar que, en la majoria dels casos, la seva feina no és esporàdica ni la combinen amb una carrera professional fora de la facultat. La vaga ha tingut un seguiment desigual a altres facultats.

Els responsables de la universitat diuen que estan lligats de peus i mans fins que no hi hagi un millor finançament.

"La universitat no pot incrementar d'un any a l'altre ni el nombre de persones contractades ni la quantitat que paga pel conjunt dels sous. I, per tant, la possibilitat efectiva de millorar els sous o de contractar més gent és nul·la."

El 40% dels docents de la UB són professors associats. El nombre s'ha doblat els últims 10 anys.

Anar al contingut