Barcelona

Uns pares afronten una pena de catorze anys de presó per l'ablació a les seves filles

La fiscalia demana aquesta condemna per a un matrimoni d'origen gambià acusat de permetre l'ablació del clítoris a les seves dues filles a Vilanova i la Geltrú. Els pares ho neguen, però dues revisions mèdiques fetes amb sis mesos de diferència demostren que les nenes van ser víctimes de la mutilació. El judici ha quedat aquest dimarts vist per a sentència.

RedaccióActualitzat
Un matrimoni d'origen gambià que viu a Vilanova i la Geltrú s'enfronta a una pena de catoze anys de presó, acusat d'haver practicat l'ablació a dues de les seves filles menors d'edat. La mutilació va ser descoberta gràcies als protocols que té la Generalitat per prevenir aquesta pràctica. El judici, que s'ha fet a l'Audiència de Barcelona, ha quedat aquest dimarts vist per a sentència.

Tant el pare com la mare han negat davant del tribunal haver mutilat els genitals de les seves dues filles, que tenien 6 i 11 anys quan suposadament es va fer l'ablació. No han pogut justificar, però, per què cap d'elles té clítoris.

L'alarma va saltar arran de dues exploracions que es van fer a les nenes a l'ambulatori de Vilanova i la Geltrú, la població on viu la família. En la primera, al juliol del 2010, tenien els genitals íntegres. En la segona, sis mesos després, ja les havien mutilat. No consta que durant aquells mesos les nenes sortissin de l'estat i, per això, la fiscalia manté que la mutilació es va fer a Vilanova i la Geltrú.

Els pares no han sabut o no han volgut explicat com va passar. Han assegurat que les seves filles van ser a Gàmbia amb familiars entre el 2007 i el 2009, mentre ells es van quedar a Espanya. Han donat a entendre que podria ser llavors quan els van fer l'ablació, però això no quadra amb els informes mèdics, que són posteriors.

L'advocada de la defensa, Vanessa González, considera que tot i que "hi ha una ablació que s'ha fet a dues menors", com que no se sap "ni quan ni on s'ha fet, no pot haver-hi una sentència condemnatòria".

L'ablació és una pràctica estesa en diversos països africans. La nostra legislació i també la de Gàmbia, país d'on són els pares, prohibeixen aquesta pràctica i la qualifiquen de delicte. Els pares han dit davant del tribunal que ho desconeixien.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut