Madrid

Una ONG demana el tancament de quatre centres de menors de les Canàries per presumptes maltractaments

L'ONG internacional Human Rights Watch (HRW) ha demanat al govern espanyol i a l'executiu de les Canàries que posin en marxa de forma immediata un pla per tancar els quatre centres d'acollida de menors estrangers no acompanyats habilitats a l'arxipèlag des del març de 2006. Segons l'organització, en aquests centres, on viuen uns 400 menors, s'estan duent a terme maltractaments i abusos, segons haurien explicat els mateixos nens de dos dels centres. Així ho ha explicat HRW, qui ha presentat les conclusions d'una investigació sobre el tema a Madrid.

Actualitzat

Segons ha explicat l'ONG, la fiscalia de les Canàries, després d'analitzar els informes, ha conclòs que no hi ha proves que s'estiguin duent a terme maltractaments, però HRW creu que la metodologia utilitzada per aquest organisme ha estat insuficient. En aquest sentit, han denunciat la poca ajuda que han rebut per part del govern canari en aquest aspecte.

"La Fiscalia General de l'Estat s'ha compromès a sol·licitar una nova investigació", han explicat des de l'organització, que demana a les dues administracions, la canària i l'espanyola, que ideïn un pla per tancar els centres d'emergència.

Segons les al·legacions recollides per l'organització a través d'entrevistes personals amb alguns dels menors, en la seva majoria del Senegal o el Marroc, els nens han informat de "pallisses generalitzades, habituals i no controlades", i a més, segons ha dit el portaveu de HRW, Reed Brody, existeix una "cel·la de càstig petita i sense ventilació en un dels centres acusats, on els menors es veuen obligats a orinar i a defecar al terra. En aquest sentit, l'ONG ha demanat que s'investigui immediatament si es tracta de fets verídics.

El govern canari reacciona

Per la seva banda, el govern canari ordenarà investigar la situació d'aquests centres, segons ha anunciat la consellera de Benestar Social, Joventut i Habitatge, Inés Rojas. "Com a mínim – ha dit- aniré a veure com estan" i ha promès fer "tot el necessari i amb total claredat" en relació amb aquest assumpte.

De tota manera, ha criticat la "falta de rigor" en les denúncies fetes per HRW i ha demanat que siguin més discretes a l'hora de fer públiques declaracions d'aquest tipus, ja que, segons ha dit, "primer fa falta investigar si són certes".

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut