Membres del Congrés dels Diputats juntament amb la lleona
Membres del Congrés dels Diputats juntament amb la lleona

Una lleona al Congrés per reivindicar els drets de les nenes i dones

Els dos tradicionals lleons del Congrés dels Diputats tenen companyia femenina amb motiu del Dia Internacional de la Nena

RedaccióActualitzat

Amb motiu del Dia Internacional de la Nena, que es commemora aquest dijous, l'ONG per la infància i l'educació de nens i nenes Plan International ha col·locat una lleona de color blau a les escales del Congrés dels Diputats. D'aquesta manera, els històrics Daoíz i Velarde tenen, provisionalment, companyia femenina.

Amb el lema "Girls Get Equal", l'organització reclama que totes les nenes i dones del món puguin participar activament en la societat, exerceixin els seus drets i se sentin segures i lliures. A més, demana que "estiguin representades en els llocs de presa de decisions, des de la ciència i l'art, fins a la política i també les institucions acadèmiques".

La presidenta de Plan Internacional, Concha López, afegeix:

"Hem portat aquí una lleona blava que treballa per recordar-nos que els símbols i emblemes també són importants en aquest país i en el món, perquè la igualtat sigui reconeguda."

La desigualtat en xifres

López ha afegit que només el 28% dels empleats de l'Administració General de l'Estat són dones, mentre que aquesta xifra en les empreses de l'Ibex-35 baixa fins al 6%. En l'àmbit de la cultura, ha remarcat que només un 7% de directors de cinema i un 20% dels escriptors són dones.

 

La lleona blava al costat del tradicional lleó a les portes del Congrés dels Diputats (EFE)

 

Missatges polítics en favor de la igualtat

Representants de tots els partits polítics han donat la benvinguda a la lleona i, després de la fotografia oficial, la presidenta del Congrés, Ana Pastor, ha dit unes paraules a les persones que s'han congregat davant de l'escalinata:

"Per respectar els drets de les nenes, per respectar que tots som iguals en drets i oportunitats. Avui aquesta lleona, sens dubte, representa el que volem les dones al món: que es respectin els drets de les nenes des que neixen."

Després dels parlaments, diversos adolescents han plantejat preguntes a les polítiques que hi havia. Les més destacades tenien a veure amb temes com l'educació igualitària i què pensaven fer per assolir-la. També, qüestions relacionades amb l'assetjament als carrers, el lideratge de la dona en diferents àmbits de la societat i la falta de referents femenins en els llibres de text.

 

Notícia relacionada: Els lleons del Congrés porten ulleres per commemorar els 400 anys de la mort de Cervantes 

 

Per la seva banda, Pastor ha destacat el compromís de la cambra per reflexionar sobre tots aquests aspectes i aconseguir un futur millor per a tots els nens. A més, ha lamentat que a dia d'avui encara persisteixi un "patró absolutament masclista", degut als estereotips i perjudicis que existeixen a la societat. Conclou que aquests tòpics poden canviar ara:

"Nosaltres som la generació del canvi. Els drets de les nenes i les joves són drets humans."

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha utilitzat el lema de la campanya, #UnaLeonaEnElCongreso, per reivindicar la lluita de les dones i també per felicitar a l'organització per haver situat davant del Congrés una lleona que defensa els drets de les nenes i dones del món.

 


L'ONG Plan International va decidir obrir una petició a la seva pàgina web perquè els ciutadans que ho desitgin firmin la voluntat de portar una tercera lleona a les escales del Congrés dels Diputats.

 

ARXIVAT A:
Igualtat de gènereFeminisme
Anar al contingut