Barcelona

Una escletxa legal permet evitar l'impost al sol per impulsar les renovables

Les instal·lacions de plaques solars domèstiques que tenen menys de 10 quilowatts contractats poden esquivar l'impost al sol

RedaccióActualitzat

La implantació de l'energia solar a Catalunya és encara un repte pendent. Mentre a països del centre d'Europa amb menys radiació solar no para d'incrementar-se les instal·lacions fotovoltaiques, aquí es desaprofita unes condicions climàtiques favorables. Alemanya, per exemple, té una potència de 38 gigawatts, set vegades més que la d'Espanya.

 

La raó la podem trobar en les diferents polítiques energètiques. Si ens fixem en un país amb unes dimensions més similars a Catalunya, com Dinamarca, veurem que comença a despuntar a partir del 2011, mentre que a Catalunya les retallades a les renovables del govern espanyol i la crisi frustren l'impuls iniciat a finals de la dècada passada.

 

 

L'abaratiment de les instal·lacions i una escletxa legal que esquiva l'impost al sol pot donar un nou impuls a l'autoconsum

Malgrat les limitacions del decret d'autoconsum energètic aprovat el 2015, la instal·lació de plaques solars a Catalunya comença a recuperar-se.
Les empreses que han sobreviscut treballant a l'estranger els últims anys, ara aprofiten escletxes legals per impulsar l'energia fotovoltaica.

Segons Manel Romero, de SUD Energies Renovables, la majoria d'instal·lacions domèstiques poden evitar l'impost al sol: totes les que tenen menys de 10 quilowatts contractats.

"Les instal·lacions domèstiques o les instal·lacions que tenen menys de 10 quilowatts contractats estan exemptes de pagar l'impost al sol. I, per tant, això representa un 95% dels comptadors que hi ha a Catalunya. No els afecta l'impost al sol i, per tant, és un mercat que estem notant que comença a créixer."

 

 

Àngel Noguera, propietari d'una casa de Puig-reig, produirà amb plaques solars gairebé tota l'electricitat que necessiten. Són una família de quatre membres i calculen que, amb el sistema que han instal·lat, cobriran entre un 80 i un 90% de la factura elèctrica.

"El nostre cost energètic és durant el matí i al vespre quan arribem. Per això hem muntat les plaques amb les bateries per poder emmagatzemar tota l'energia durant el dia i poder-la consumir quan estem nosaltres a casa."

La caiguda dels preus dels materials fa que l'estalvi energètic permeti recuperar la inversió en deu anys.

Creixen a l'entorn urbà
Les plaques fotovoltaiques s'associen amb entorns aïllats o cases unifamiliars, però ja comencen a fer-se un espai en l'entorn urbà. En alguns edificis, ajuden a reduir les despeses de la comunitat de veïns.

 

 

En aquest edifici s'ha fet una actuació integral dins del programa europeu Grow Smarter d'eficiència energètica. S'ha reduït la potència elèctrica amb la instal·lació de llums led i s'ha aprofitat el terrat per col·locar-hi plaques. Tot plegat en un any en què la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona donaran ajudes a l'autoconsum.

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut