Estrasburg

Una cadira buida ha representat el dissident cubà Guillermo Fariñas durant l'entrega del Premi Sàkharov

Una cadira buida amb la bandera cubana a l'hemicicle durant la cerimònia d'entrega del Premi Sàkharov a la llibertat de consciència del Parlament Europeu. D'aquesta manera, l'eurocambra ha representat la prohibició del govern de Raúl Castro perquè el dissident cubà Guillermo Fariñas viatgés a Europa per recollir el guardó a la seva lluita per la llibertat. El dissident cubà, en un discurs gravat, ha avisat la UE que no es deixi enganyar pels "cants de sirena" de l'Havana.

Actualitzat
En el seu discurs gravat a través del telèfon, el dissident cubà Guillermo Fariñas ha alertat la Unió Europea que no es deixi enganyar pel que ha qualificat de "cants de sirena" de l'Havana, que només busquen anul·lar la "posició comuna" que limita les relacions amb el règim castrista.

Fariñas ha dit que "l'única aspiració del règim cubà després d'aparentar certs canvis econòmics és que la Unió i el Parlament europeus aixequin la limitació a les relacions amb l'illa, i beneficiar-se així dels crèdits i les inversions". L'avís de Fariñas té sentit si es recorda que fa dos mesos els ministres d'Afers Estrangers europeus, impulsats pel govern espanyol, van decidir començar un apropament cap al règim cubà amb l'objectiu de posar punt final a la denominada Posició Comuna dels temps de José María Aznar i fer possible així, un acord bilateral amb l'Havana.

Cuba és l'únic país de l'Amèrica Llatina sense cap acord amb la Unió Europea. Ahir, la ministra espanyola Trinidad Jiménez va considerar la prohibició a viatjar a Guillermo Fariñas com un episodi en el camí que no ha d'afectar l'actual gir en les relacions amb Cuba.

Fariñas no ha pogut viatjat fins Estrasburg per recollir en persona el Premi Sàkharov a la llibertat de consciència del Parlament Europeu, perquè el règim cubà no l'ha deixat sortir de l'illa. Però d'alguna manera hi ha estat present, a través de la cadira buida que s'ha deixat a l'eurocambra amb una bandera cubana a sobre.

Guillermo Fariñas ha tingut un paper molt actiu com a opositor cubà. Psicòleg i periodista, va fundar la clausurada agència de notícies Cubanacan Press. A la primavera va mantenir una vaga de fam durant 135 dies per la mort del dissident empresonat Orlando Zapata. Fariñas ha fet 23 protestes d'aquest tipus contra el règim cubà i la falta de llibertats a l'illa.

Fariñas és el tercer opositor cubà a qui el Parlament Europeu concedeix el Premi Sàkharov. El 2002 va ser per a Owaldo Payá, i el 2005, per a les Damas de Blanco, que tampoc van poder viatjar a Estrasburg per recollir-lo.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut