L'església parroquial d'Arrankudiaga (Foto: Viquipèdia)
Els ciutadans d'Arrankudiaga promouen la consulta, amb el suport de Bildu i el PNB. (Foto: Viquipèdia)
Arrankudiaga

Un municipi basc farà diumenge una consulta sobiranista

Una associació ciutadana promou la consulta al poble d'Arrankudiaga, amb el suport de Bildu i el PNB, sense que hi hagi hagut entrebancs legals

RedaccióActualitzat

La població biscaïna d'Arrankudiaga decidirà diumenge que ve si Euskadi s'ha de convertir en un estat independent. Impulsada per una associació ciutadana, i sense traves legals, aquesta consulta sobiranista serà la primera que es faci al País Basc, seguint l'exemple d'Arenys de Munt el 2009.

Una setmana abans de la consulta catalana del 9 de novembre, els 740 veïns més grans de 16 anys -del miler d'habitants que té el municipi- estan cridats a votar sobre una Euskadi independent. Només hi haurà una urna, que s'instal·larà en un local particular. La iniciativa, influenciada pels processos català i escocès, ha partit d'un grup de persones vinculades a l'esquerra abertzale i al PNB. L'ajuntament, governat per Euskal Herria Bildu, dóna suport a la consulta, però se n'ha desvinculat per evitar que la delegació del govern espanyol pogués prohibir-la.

La consulta popular d'Arrankudiaga tindrà observadors independents i dels partits polítics, i com els promotors no tenen accés al cens, el municipi disposarà d'un programa informàtic per impedir que una persona pugui votar dues vegades. L'agrupació local d'Euskal Herria Bildu defensa el "sí" a un estat basc sobirà mentre que el PNB ha donat llibertat de vot als seus militants.

 

 

 

Anar al contingut