Refugiats i immigrants, creuant el riu prop de la frontera entre Grècia i Macedònia per entrar en aquest país malgrat les restriccions (Reuters)
Refugiats i immigrants, creuant el riu prop de la frontera entre Grècia i Macedònia per entrar en aquest país malgrat les restriccions (Reuters)
Idomeni

Prop d'un miler d'immigrants i refugiats entren a Macedònia a través d'un riu

Una part dels refugiats sirians opten ara per aquesta ruta alternativa, perquè la frontera d'Idomeni continua tancada

RedaccióActualitzat

Prop d'un miler de refugiats i immigrants del campament d'Idomeni, a Grècia, han aconseguit arribar a Macedònia creuant un riu. Com que la frontera entre Grècia i Macedònia continua tancada, part dels 12.000 refugiats que malviuen a Idomeni han buscat una via alternativa per continuar la ruta cap al centre i el nord d'Europa esquivant les restriccions frontereres. Una cua d'un miler de persones, envoltats per la policia grega, han caminat cap a zones de muntanya, on no hi ha cap tanca que separi la frontera.

Adults, gent gran i menors han caminat fins al riu Suva Reka, a 5 quilòmetres del camp d'Idomeni. És un riu que, habitualment, porta poca aigua, però que ha crescut força amb la pluja dels últims dies. S'han vist imatges de persones travessant l'aigua amb l'ajuda d'una corda, carregats amb les pertinences que els queden a sobre. Tant el govern grec com el macedoni han informat d'un èxode massiu des d'Idomeni. 

El Ministeri de l'Interior macedoni ha informat que almenys 700 persones han aconseguit entrar al país i ha afegit que la policia i l'exèrcit els intenten tornar a Grècia. No se sap quants han aconseguit continuar la ruta dels Balcans ni com ni quan seran tornats els que no puguin fer-ho. Des del bloqueig de les fronteres, Grècia acull més de 44.000 migrants i refugiats.

Tres dels refugiats han mort ofegats al matí al mateix torrent, a prop de la població fronterera de Gevgelija, després de passar a Macedònia esquivant controls policials, segons informen les autoritats de Skopje. Els morts són dos homes i una dona afganesos. La policia busca una quarta persona que també s'hauria pogut ofegar al mateix lloc. Una vintena de persones més han estat rescatades i traslladades a un centre de recepció pròxim, on estan rebent tractament mèdic.

Les condicions de la zona, especialment al campament d'Idomeni, han empitjorat els últims dies a causa de la pluja. Les ONGs no es cansen d'advertir que la situació és insostenible.

A més dels refugiats, han passat la frontera periodistes que segueixen el camí dels refugiats. La policia macedònia n'ha detingut una trentena, alguns dels quals espanyols, per haver entrat il·legalment al país. Quedaran en llibertat després de pagar una multa de 250 euros. 

Mentrestant, Espanya ha canviat de posició i ara critica el preacord a què van arribar la setmana passada la Unió Europea i Turquia per deportar de manera massiva els refugiats.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut