Tòquio

Un japonès inventa un "vestit robot" que facilita la mobilitat a les persones amb discapacitat

L'empresa japonesa Cyberdyne ha presentat un "vestit robot" que ha de permetre a persones grans i discapacitats recuperar la força i la mobilitat. Es tracta d'una mena d'esquelet extern cibernètic equipat amb diferents sensors bioelètrics que intueixen els moviments del cos i ajuden el seu usuari a fer-los. El robot, que han batejat amb el nom de Hal, està pensat per a programes de rehabilitació de persones amb discapacitat, però també s'espera que tingui apicacions comercials dins l'àmbit dels serveis a la tercera edat.

Actualitzat

Inspirat, en part, en el manga japonès, el nou "vestit robot" és el resultat de la suma d'elements propis de la biònica, l'electrònica i la robòtica. Funciona a partir de diversos sensors bioelèctrics que connecten la pròtesi amb el cervell i amb els músculs i permeten reproudir el moviment del cos amb només unes fraccions de segon de diferència.

El seu inventor, Yoshiyuki Sankay, va començar a treballar-hi l'any 97 i n'ha fet fins a cinc prototips diferents amb l'objectiu de reduir-ne al màxim el pes, que és d'entre 15 i 24 quilos, depenent de si és de mig cos o de cos sencer.

Les possibilitats del HAL s'han pogut veure durant l'acte de presentació al Ministeri de Ciència japonès, quan un dels seus responsables s'ha posat l'equip i ha pogut aixecar sense esforç fins a 30 quilos amb un sol braç.

No té finalitats destructives

El creador del HAL ha explicat que ja ha rebut ofertes del Departament de Defensa de Washington o del govern de Corea del Sud, que s'han interessat per les possibilitats militars del HAL. Sankay ha deixat clar, però, que el seu objectiu era crear una tecnologia en benefici de la humanitat, especialment en un entorn com el Japó, considerat un dels països on la població envelleix més ràpidament.

Anar al contingut