París

Un fitxer policial que barreja delinqüents amb polítics i sindicalistes desferma la polèmica a França

Un fitxer policial ha desfermat una forta polèmica a França. Les protestes contra el fitxer "Edvige" vénen del fet que barreja les dades de delinqüents habituals amb les de menors, polítics, sindicals i manifestants. A més, inclou dades personals sobre l'estat de salut de la persona o les seves orientacions sexuals. L'oposició i el mateix ministre de Defensa han criticat el fitxer, que molts qualifiquen d'atemptat a la intimitat. El fitxer va ser creat per conèixer qualsevol dada d'aquelles persones susceptibles d'alterar l'ordre públic i des dels 13 anys. L'oposició és tan gran que el mateix president Sarkozy s'ha mostrat partidari de rebaixar-lo.

Actualitzat
La socialista Ségolène Royal o el president d'Airbus, Louis Gallois, podran estar al mateix fitxer policial que un grup de manifestants descontrolats. Així és com funciona la nova idea del Ministeri de l'Interior francès. Es tracta d'un polèmic fitxer policial que permet registrar pràcticament tothom. Les persones susceptibles d'alterar l'ordre públic des dels 13 anys, però també els dirigents polítics, sindicals i de la vida econòmica del país.

Ha estat vostè en contacte amb un altre ser humà?

En només dos mesos, aquest nou fitxer policial ja ha recollit més de 100.000 signatures en contra. I alguns mitjans de comunicació l'han batejat com a "Big Sister", perquè creuen que suposa una clara invasió de la intimitat. El nou registre permet recollir informació tan controvertida com l'orientació sexual o l'estat de salut dels fitxats, unes dades que el Ministeri de l'Interior justifica per garantir la seguretat.

Però un col·lectiu de dotze sindicats i associacions de drets humans han cridat la població a ampliar la mobilització contra el fitxer i participar en una jornada convocada pel pròxim 16 d'octubre, data de l'onomàstica del fitxer, el dia de santa Edvige. Aquell dia, entre d'altres activitats, es convidarà els francesos a enviar al Ministeri de l'Interior una parodia de la fitxa d'informació amb preguntes de l'estil: "Ha estat vostè en contacte amb un altre ser humà?

La polèmica és tan gran que Nicolas Sarkozy ha hagut de sortir a escena. Una de les grans prioritats del president francès és la seguretat, però fins i tot així ha preferit obrir un debat sobre el nou fitxer per garantir que es respectin les llibertats.
Anar al contingut