Un home amb els seus fills (Foto: Reuters)
Més de la meitat dels que afirmen que han demanat ajuda són joves emancipats amb parella i fills que tenen problemes econòmics. (Foto: Reuters)
Madrid

Un estudi revela que només el 7% dels pares cuida els fills igual o més que la mare

Un estudi presentat per la Fundació La Caixa posa xifres a una realitat que ja s'intuïa. Només un 7% dels pares s'implica en la cura i l'educació dels fills igual o en major mesura que les mares. Aquesta dada forma part d'una anàlisi més àmplia sobre les condicions de vida de la població infantil a Espanya. Entre altres conclusions, el document posa de manifest que més dones que homes deixen de treballar quan els seus infants són petits i que s'han incrementat els pares que demanen el permís de paternitat per acompanyar els petits en els primers dies de vida.

Actualitzat
De mare només n'hi ha una. I com ella, només el 7% dels pares. És una de les conclusions de l'estudi sobre les condicions de vida dels infants a Espanya que ha presentat la Fundació La Caixa i que reflecteix que només el 7% dels pares s'impliquen en la cura i l'educació dels fills igual o més que les mares. Davant d'aquesta dada, els experts que han elaborat l'estudi alerten que quan els pares s'impliquen poc en l'educació dels fills, els petits tenen més risc de fracàs escolar, agressivitat, tristesa i també taxes més elevades d'obesitat.

Aquesta dada, sobre els desequilibris de tasques relacionades amb els infants en el si de la parella, va acompanyada d'altres. Per exemple, el document assenyala que el 23% de les mares de l'Estat amb infants de menys de cinc anys han deixat la seva feina, mentre que només ho han fet el 4,8% dels pares. De fet, un de cada quatre homes creu que la dona ha de deixar de treballar mentre els nens no van a escola.

Malgrat aquestes dades, que assenyalen que la cura dels petits recau sobretot en la mare, l'estudi detecta que hi ha un increment  de la paternitat responsable, que atribueixen a un 43,9% dels pares. Una altra dada per a l'optimisme és que, des de l'aprovació de la llei d'igualtat el 2007, s'ha quadruplicat el nombre de pares que demanen el permís de paternitat. La xifres varien en funció de la situació laboral de la mare: un 20% més dels homes s'acullen a aquest dret si la seva parella treballa.

L'estudi també analitza altres qüestions com ara les relacionades amb el risc de pobresa. En les llars on només treballa un dels progenitors, 3 de cada 10 infants de fins a 10 anys estan en situació de pobresa.

Una altra dada que treu a la llum l'estudi és que el 63% de les llars reconeix episodis de tensió vinculats a la manca de temps per relaxar-se per la cura dels infants.

L'estudi està fet després d'analitzar les respostes i la situació de les mares en 2.206 famílies amb fills de fins a 10 anys.

Anar al contingut