Madrid

Un estudi alerta que el 2050 el deute del sistema de pensions serà d'un 115% del PIB

Un estudi de l'escola de negocis IESE i la Universitat de Granada assegura que l'actual sistema de pensions de l'estat espanyol és insostenible. Segons l'informe, amb la normativa d'ara l'any 2050 el deute del sistema representarà un 115% del PIB. Els investigadors consideren que algunes reformes previstes no ajudarien a millorar la situació, com el càlcul de la base reguladora partint de tota la vida laboral i no dels últims 15 anys. En canvi, creuen que sí que seria una bona mesura allargar l'edat de la jubilació fins als 68 anys i la de la jubilació anticipada als 63 anys.

Actualitzat
L'informe l'han elaborat els professors Javier Díaz Giménez, de l'escola de negocis IESE, i Julián Díaz Saavedra, de la Universitat de Granada. L'estudi també analitza les conseqüències econòmiques que poden comportar dues potencials reformes del sistema de pensions actual.

En el primer cas s'assumeix que les aportacions utilitzades per calcular la quantia de les pensions s'estendrà l'any 2010 dels actuals 15 anys fins a tota la vida laboral. Segons els investigadors, això comportaria que molts treballadors es retiressin abans per rebre la pensió mínima. D'aquesta manera, el primer dèficit del sistema apareixeria el 2011, mentre que el fons de reserva s'esgotaria el 2024 i el sistema sumaria un deute del 95% del PIB el 2050.

En el segons cas s'assumeix que la jubilació anticipada passaria el 2010 als 63 anys, mentre que la jubilació normal s'allargaria fins als 68 anys. Amb aquesta reforma, el primer dèficit del sistema apareixeria l'any 2025 i el fons de reserva s'esgotaria l'any 2041. El sistema tindria així un deute del 36% del PIB l'any 2050, en comptes del 115% que es donaria amb la normativa actual.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut