Madrid

Un col·lectiu afí a CiU durà la sentència contra l'Estatut al Tribunal d'Estrasburg

La sentència del Constitucional serà recorreguda davant del Tribunal Europeu d'Estrasburg. L'associació El Matí, un col·lectiu democratacristià afí a CiU, promou presentar un recurs contra la sentència del TC davant el Tribunal Europeu dels Drets Humans d'Estrasburg. L'editor Quim Torra i l'advocat Jordi Cortada seran els que presentaran aquest recurs, perquè consideren que la resolució del Constitucional vulnera drets com per exemple el d'un judici equitatiu.

Actualitzat
L'associació El Matí, un col·lectiu democratacristià afí a CiU, promourà la presentació d'un recurs contra la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre el nou Estatut davant el Tribunal Europeu dels Drets Humans d'Estrasburg, segons ha avançat Catalunya Ràdio.

La demanda ha estat elaborada per dos juristes de "prestigi internacional", un dels quals és Bertrand Mathieu, catedràtic a la Universitat de la Sorbona i un dels màxims experts constitucionalistes francesos. La presentaran divendres que ve dia 14 l'advocat Jordi Cortada i l'editor Quim Torra, associats d'El Matí, segons han avançat fonts del col·lectiu.

Fonts dels demandants han assegurat que aquestes retallades representen un "atropellament" dels drets del poble català i en el recurs que es presentarà a Estrasburg divendres es recullen els "arguments jurídics més rigorosos" per rebutjar la sentència.

En altres paraules, com que el poble català va ser cridat a les urnes per votar l'Estatut consideren que la ciutadania també hauria d'haver participat en el procés del recurs, al qual només van tenir accés les institucions.

Just abans de les vacances d'estiu, el TC va emetre després de quatre anys de deliberacions la seva sentència sobre l'Estatut, en la qual es retallen aspectes fonamentals del text català aprovat en un referèndum el 2006.

Comiat crispat al TC

Tot plegat, el mateix dia del comiat de María Emilia Casas com a presidenta del Tribunal Constitucional. Un adéu que ha estat tan crispat com el seu mandat. Casas ha admès que la sentència de l'Estatut i la no-renovació dels magistrats ha comportat el desprestigi de la institució i n'ha culpat els partits polítics. El PP s'hi ha tornat ràpidament i el seu portaveu en qüestions de justícia, Federico Trillo, li ha respost que ella "ha presidit el període de més desprestigi del TC".
Anar al contingut