Atenes/Ankara

Un caça grec i un de turc xoquen al sud del mar Egeu, en una zona aèria que es disputen Atenes i Ankara

Dos caces bombarders F-16, un de grec i l'altre turc, han xocat sobre el mar Egeu en un incident les circumstàncies exactes del qual es desconeixen. El xoc ha passat sobre l'illa de Kàrpathos, en una zona d'espai aeri en disputa entre Grècia i Turquia, dos antics rivals malgrat compartir aliança dins de l'OTAN. El pilot turc ha pogut saltar de l'avió i ha estat rescatat per un vaixell turc a unes 100 milles de la costa. Es desconeix encara la sort del pilot grec.

Actualitzat

L'estat major turc ha explicat que el xoc d'un dels seus caces amb un altre de grec s'ha produït quan els grecs han obstaculitzat el pas de la nau turca perquè no penetrés en l'espai aeri que Grècia considera seu.

El pilot turc ha pogut saltar de l'avió a temps i és viu, segons ha confirmat l'exèrcit turc.

Tot i que Grècia i Turquia es disputen aquesta zona aèria de l'Egeu que Turquia considera internacional i que gairebé cada dia provoca maniobres aèries de tots dos països, aquest és un dels incidents més greus que han passat a la zona en molts anys.

Després de l'incident, la força aèria turca, que col·labora amb la grega, ha enviat diversos helicòpters de rescat, així com diversos vaixells per buscar els pilots.

La delimitació de l'espai aeri grec i les seves aigües territorials constitueixen un dels contenciosos que disputen Atenes i Ankara. I fins i tot ha arribat a portar tots dos països a punt d'entrar en guerra, l'últim cop el 1996.

Turquia reclama deu milles d'espai aeri a partir de les costes a l'oest, mentre que Grècia només reconeix sis milles aèries turques, i cada cop que un caça turc supera aquestes sis milles, els grecs envien els seus caces per fer-los retrocedir.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut