Lluís Puig, en l'acte a la delegació del govern a Brussel·les (ACN)
Brussel·les

Un acte amb Lluís Puig a la delegació de Brussel·les irrita el govern espanyol

Exteriors ha anunciat que prendrà mesures "immediates" contra la delegació, l'última que queda oberta després del 155

Actualitzat

El conseller cessat Lluís Puig ha participat aquest dimecres en un acte públic a la delegació de la Generalitat a Brussel·les.
L'acte, organitzat conjuntament amb el Casal Català de Brussel·les, era per reivindicar l'obra i la figura de l'escriptor Manuel de Pedrolo amb motiu del centenari del seu naixement. Puig hi ha assistit a títol personal, però en un moment de l'acte ha estat convidat a pujar a l'escenari de manera improvisada. El Ministeri d'Exteriors ja ha anunciat que prendrà mesures "immediates".

La seu de la delegació del govern de la Generalitat és l'única que queda oberta després de la intervenció pel govern espanyol en aplicació de l'article 155. 
 

 

 

 

Aquest és el primer cop que un membre del govern de Carles Puigdemont que entra a l'edifici des que l'executiu espanyol va destituir el representant permanent Amadeu Altafaj i va tancar tota la resta de delegacions a l'exterior.

En la seva breu intervenció, ha agraït la petició que amb seva "llibertat d'associació cultural" li ha fet la presidenta del Casal Català, Roser Maresma.  

"És per mi un honor. Des de la cultura, particularment, i com a ciutadà lliure davant de la justícia europea és un plaer ser aquí."

Puig ha recordat els 88 anys i les condicions de la creació del Casal Català de Brussel·les, en un moment en el qual Francesc Macià i Ventura Gasol eren a l'exili. Puig ha recordat que el mes de juliol de l'any passat va signar, com a conseller, els decrets de les commemoracions oficials, com la del centenari de Manuel de Pedrolo, motiu de l'acte.

Segons fonts de la delegació de Brussel·les, Lluís Puig no era entre els convidats a l'acte. Hi ha participat l'escriptora Bel Zaballa, autora de la biografia "Manuel de Pedrolo. La llibertat insubornable".
 

 

 

 

Reacció del ministeri

El Ministeri d'Exteriors espanyol prendrà mesures "immediates" contra la delegació de Brussel·les després que Lluís Puig ha participat en l'acte.

Fonts del ministeri han confirmat a TV3 que estan estudiant la situació per decidir quines mesures s'adoptaran, però han insistit a dir que les conseqüències es prendran "ràpidament". Les mateixes fonts han remarcat que Puig és un "fugat" de la justícia espanyola i que hi ha una ordre de detenció europea contra ell. 

El govern espanyol va impedir el mes de gener que el president del Parlament, Roger Torrent, es reunís a la delegació amb el president destituït Carles Puigdemont i la resta de consellers a Brussel·les. Precisament per evitar la trobada, aquell dia el Ministeri d'Exteriors va ordenar tancar la delegació i va enviar tots els treballadors a casa.

La presidenta del Casal Català de Brussel·les, Roser Maresma, ha destacat i ha agraït l'esforç de la delegació per celebrar la Setmana Catalana. Ha destacat que és "anormal" que no hi hagi l'exrepresentant del govern davant la UE Amadeu Altafaj, i diu que fa mesos que treballen sota aquesta "anormalitat".        
 

ARXIVAT A:
Procés catalàArticle 155
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut