Sant Joan Despí

Tura diu que el concepte solidaritat està obsolet i cal revisar el finançament

Les declaracions de José Montilla assegurant que no acceptarà cap retard en la negociació per a un acord de finançament entre Estat i Generalitat estan provocant reaccions. La consellera de Justícia, Montserrat Tura, i militants del PSC han defensat que la solidaritat és un mecanisme "transitori" per arribar a la igualtat, que pot revisar-se però, per fer-ho, cal "posar totes les cartes i inversions sobre la taula". Sobre l'informe del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) fet arran del cas de la nena Mari Luz i que xifrava en 270.000 les sentències pendents d'execució a Espanya, unes 56.000 a Catalunya, Tura ha assegurat que calen reformes i ha reclamat solucions. "No vull que ningú digui que no pot tornar a passar i no aporti solucions".

Actualitzat
Sobre les pressions que els 25 diputats del PSC podrien fer al Congrés dels Diputats, Tura ha remarcat, en una entrevista a TV3, que els diputats estan a les ordres dels socialistes catalans. La consellera ha predit que les relacions no seran "fàcils perquè s'està demanant que es canviï un criteri inicial que s'està efectuant des de l'inici de la democràcia". A Espanya, fa 30 anys, hi havia un nivell de renda molt desigual però "avui la realitat és una altra".

"La solidaritat és un valor que els socialistes hem defensat sempre però és transitori" i revisable. "El valor suprem ha de ser la igualtat". Alguna vegada serà una comunitat la que necessitarà més recursos però, una altra vegada, en pot ser una altra. Per revisar el sistema cal posar totes les xifres i totes les cartes sobre la taula", ha assegurat la consellera.

L'informe del CGPJ

Unes 270.000 sentències estan pendents d'execució a Espanya, 56.000 a Catalunya. Montserrat Tura ha afirmat que cal "explicar els grans problemes i les grans virtuts" de la justícia. Jo vull que ens adonem que estem davant d'un poder bàsic del sistema. L'atenció al ciutadà i a les víctimes és un servei de primera necessitat i això no es té en compte".

Els jutjats estan saturats. "Cada vegada que hi ha un problema tendim a resoldre'l per via judicial". Hi ha els jutjats de violència domèstica, que van néixer saturats. També "es va dir que es crearien un jutjats per a habitatge". Quan hi ha un problema diem que "ho arreglarem amb una nova llei però podríem aplicar les que ja tenim".

Problemes i reclamacions

La consellera ha assegurat que una de les solucions per "treure el tap que tenim" és modificar uns "sistemes de treball ancestrals". Una altra de les mancances és la falta de magistrats. "Surten entre 150 i 160 jutges cada any per a tot Espanya i només a Catalunya en caldrien 88".

Una altra qüestió és l'aplicació de l'Estatut de Catalunya. El text permetrà, per exemple, organitzar els partits judicials, crear jutjats de tipologia específica en funció de les necessitats socials, etc.

També relacionat amb les competències que hauria de tenir la Generalitat, la consellera ha posat de manifest que els treballadors de Justícia són els únics d'un servei públic que no estan a les mans del govern català i això dificulta les coses.

Una altra de les propostes de la consellera per alleugerir la càrrega d'expedients és crear "sistemes alternatius de mediació" en qüestions menors com separacions o litigis en comunitats de veïns. En aquest sentit, Tura ha demanat als advocats que instin els seus clients a no presentar tants recursos per no col·lapsar el sistema.

El "cas Franki"

Aquest cap de setmana, centenars de persones es van manifestar a Barcelona per demanar la llibertat del jove, condemnat a dos anys i set mesos de presó per despenjar una bandera espanyola de l'Ajuntament de Terrassa i agredir un agent policial.

La consellera de Justícia ha afirmat que s'està estudiant el cas i es busca aplicar "el tercer grau com fem amb altres presos" amb la finalitat "que el jove pugui continuar la seva vida, estudis, mantenir la feina, etc. Aquest cas ha causat expectació però hi ha més casos com aquest", ha conclòs Montserrat Tura.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut