Trontolla la reunió entre Trump i Kim Jong-un prevista per al 12 de juny a Singapur

Trump sorprèn posant en dubte que s'arribi a celebrar la trobada amb Corea del Nord

RedaccióActualitzat

No queda clar que se celebri la cimera prevista a Singapur per al 12 de juny entre Donald Trump i Kim Jong-un. El president dels Estats Units, Donald Trump, vol que es donin una sèrie de condicions abans de la trobada i el líder nord-coreà exigeix les seves.

Fa setmanes que s'està posant en dubte que s'arribi a fer, però quan més ha perillat ha estat aquest dimarts, en la trobada a Washington de Trump amb el seu homòleg sud-coreà Moon Jae In per parlar de l'estat de les negociacions amb Corea del Nord. El president sud-coreà és el principal promotor de la reunió a Singapur.


En més de mitja hora de declaracions a la premsa Trump no va donar explicacions ni detalls sobre les raons concretes que fan que la trobada estigui en l'aire:

"Tenim opció de fer una gran trobada per Corea del Nord i per tot el món. Potser no passarà o s'acabarà fent més tard. Ja ho veurem. Però en seguim parlant.

Després de converses fluides amb el sud i, fins i tot, de reunions secretes de Kim amb el llavors director de la CIA i ara secretari d'Estat, Mike Pompeo, Pyongyang ha posat en qüestió la cimera, i ha declarat que l'objectiu dels EUA de fer que Corea del Nord abandoni les armes nuclears és inacceptable.

Trump  segueix allargant la mà al dictador. Li promet seguretat a llarg termini i incentius econòmics si renuncia a la bomba, però només li aixecarà les sancions un cop s'hagi desfet el 100% del programa nuclear. Però Kim Jong-un no firmarà, avisa, una desnuclearització unilateral. Exigeix coses a canvi durant el procés.

Motius per cancel·lar trobada  

La setmana passada Pyongyang va cancel·lar les converses previstes per a aquests dies amb Corea del Sud com a queixa pels exercicis militars duts a terme amb EUA, que Corea del Nord considera una provocació.

Corea del Nord retreu als Estats Units que el seu conseller de seguretat nacional John Bolton vulgui que Corea del Nord elimini totes les armes nuclears abans de cap contrapartida. Bolton va afirmar que els Estats Units volen seguir amb Corea del Nord "el model de Líbia", en al·lusió a l'acord que Washington i Trípoli van firmar fa quinze anys. Per Kim Jong-un, resulta una mala profecia, vista la caiguda de Moammar al-Gaddafi al 2011.

ARXIVAT A:
Trump Corea del NordEstats Units
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut