Bitllets d'euro
Bitllets d'euro

Totes les comunitats autònomes tindran l'any que ve menys pressupost excepte Extremadura

La primera gran tasca que haurà de fer el nou govern d'Artur Mas és fer els pressupostos per a l'any que ve, que tindran un ajust de 4.000 milions d'euros més. Extremadura és l'única comunitat que ha presentat un pressupost una mica més alt per 2013. Tota la resta preveuen importants reduccions.

RedaccióActualitzat
La primera gran tasca que haurà de fer el nou govern de Mas, que coneixerem dijous, és fer els pressupostos per a l'any que ve. Un pressupost que tindrà un ajust de 4.000 milions d'euros més. Com Catalunya, només Euskadi (on també hi ha hagut eleccions no fa gaire) i Navarra encara no tenen pressupost pel 2013. La resta de comunitats ja han fet els números. I totes preveuen molts menys diners, tret d'Extremadura, que ha presentat un pressupost més alt.

Catalunya serà probablement de les últimes comunitats a aprovar, cap a l'abril, els pressupostos per al 2013.

En el debat d'investidura, Artur Mas va confirmar que convocarà una cimera amb la resta de partits per intentar pactar límits infranquejables de l'estat del benestar que no es podran traspassar amb els comptes del 2013. La majoria de comunitats autònomes, menys Extremadura, reduiran pressupost aquest 2013.

De mitjana, serà un 6% inferior al d'aquest any a punt d'acabar. Encapçala la rebaixa en la dotació Múrcia, amb un pressupost gairebé d'un 11% menys. Aragó i el País Valencià el reduiran un 9%; Madrid un 7,7% i a les comunitats on menys ajust pressupostari hi haurà serà a Andalusia i a les Balears.

Extremadura és l'única que ha presentat uns números superiors als del 2012, amb una dotació d'un 0,84% més de diners. S'explica, sobretot, perquè s'hi han incrementat les despeses financeres gairebé un 30% a causa de l'elevat deute que arrossega.

Anar al contingut