Torra durant la presentació del seu llibre "El quadern suís" (ACN)
Torra durant la presentació del seu llibre "El quadern suís" (ACN)
Barcelona

Torra defensa crear "un altre 1-O" per fer efectiva "la República"

Actualitzat

El president de la Generalitat, Quim Torra, creu que l'independentisme ha de "crear un altre 1 d'Octubre" per reprendre la iniciativa política i propiciar una "oportunitat" per "fer efectiva la República" catalana. En la presentació del seu llibre "El quadern suís", Torra ha fet autocrítica i ha defensat que cal "saber què vam fer bé i què no vam fer bé per" per tal que no s'arribés a fer efectiva la independència proclamada el 27 d'octubre.

"Ja estem en el procés d'autocrítica, de saber què vam fer bé i què no vam fer bé, per veure com crear aquell moment i aquella oportunitat"

Relacionant-ho amb el llibre, que narra el seu temps a Suïssa treballant en una multinacional d'assegurances a Winterthur, Torra ha assenyalat que una de les parts més importants d'un projecte és l'avaluació final, és a dir, revisar les errades per encertar en un futur.

"És molt important que les generacions que venen sàpiguen què es va fer bé i què no, perquè ho fem bé la pròxima vegada. Per tant, urgeixo tothom a escriure les seves memòries per facilitar-ho"

L'única part del llibre en què fa referència a l'actualitat és l'epíleg, escrit el mes d'abril quan, segons ha dit, ni sospitava que podria acabar sent president de la Generalitat.

"Vam fer un referèndum d'autodeterminació, hem estat capaços de declarar políticament la independència, però, en canvi, no hem fet efectiva la república que ens vam prometre i que es va votar"

La major part de l'obra és una mirada irònica al món de les finances i de les multinacionals, així com altres reflexions sobre l'estil de vida dels suïssos, que entrellaça amb passatges d'autors catalans com Josep Pla o Gaziel sobre el país helvètic.

Entre els aspectes que Torra destaca del país hi ha el respecte que els suïssos mostren cap a la seva pròpia diversitat, especialment cap als idiomes que es parlen als diferents cantons.

"Si et desplaces a una zona de parla francesa, saps que els teus fills seran educats en francès i tothom ho accepta amb normalitat. Hi ha una pax lingue importantíssima"

 

ARXIVAT A:
Quim TorraProcés catalàReferèndum 1-O
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut